A zöldségeseknél mindig megtalálhatod a tápanyagokban gazdag, ízletes piros zöldséget. Azonban érdemes mindig ellenőrzött, biogazdálkodásból származó paradicsomot választanod. Nézzük, miért nem szabad kihagynod a paradicsomot az étrendedből!
1. Öregedésgátló hatással bír
A paradicsom egy likopin nevű antioxidánst tartalmaz, ami hamar híres lett áldásos hatásáról. Ugyanis a likopin öregedésgátló hatással bír, mivel segít megvédeni a bőrödet az UV-károsodástól.
2. Felveszi a harcot a rák ellen
A likopin arról is ismert, hogy segít a rákbetegségek megelőzésében. Bizonyos források szerint a likopin felszívódása fokozódik, ha a paradicsomot előzetesen lehűtötték (gondoljunk csak a mirelit pizzákra).
3. Természetes vértisztító
A paradicsom segít a vér tisztításában, mivel védelmet nyújt a vérrögök képződése ellen.
4. Véd a cukorbetegség ellen
Hallottál már a krómról? Ez egy ásványi anyag, ami hatékonyan kordában tartja a vércukorszintet, ezért nagyszerű cukorbetegek számára. A paradicsom pedig rengeteget tartalmaz belőle.
5. Kiváló C-vitamin forrás
Jó hír a paradicsomleves rajongóinak: ha naponta eszel egy tányérral a forró ételből, azzal rengeteg C-vitamint juttatsz a szervezetedbe és csökkented a stressz vagy a gyulladás miatt kialakuló szabadgyökök előfordulását is.
6. Erősíti az immunrendszert
Egy csésze paradicsomlé a 74 százalékát tartalmazza a napi ajánlott C-vitamin, és 2 százalékát az A-vitamin szükségletednek, ezáltal pedig hozzájárul az immunrendszered erősítéséhez, és a szabadgyökök kialakulása ellen is védelmet nyújt.
7. Erősíti a csontokat
A paradicsom kalciumot és K-vitamint is tartalmaz, amelyek létfontosságúak a csontszövetnek, valamint a csontok erősítése és regenerálása során.
8. Csökkenti a koleszterinszintet
A paradicsom rendszeres fogyasztása (legalább hetente négy alkalommal) jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.
9. Visszafordíthatja a dohányzás által okozott károkat
A paradicsom két olyan anyagot (klorogénsavat) is tartalmaz, amely védelmet nyújt az olyan rákkeltő anyagok ellen, mint például a cigifüst, így segíthet a dohányzás (passzív és aktív) által okozott károk visszafordításában.