Megfigyelték, hogy egyes népek, akik különösen sok sárgabarackot fogyasztanak, jóval tovább élnek, mint azok, akik kevesebbet esznek belőle. A párhuzam nem véletlen: rengeteg gyógyhatása miatt valóságos ételelixír ez a lédús finomság.
Dúskál a vitaminokban, ásványi anyagokban
A sárgabarack csodás vitaminforrás, érdemes minél többet enned belőle frissen. De nem véletlen az sem, hogy ez az a gyümölcs, amelyből a legtöbben főznek be akár befőtt, akár lekvár formájában. Rendkívül sok C- és A-vitamin található benne, de niacin-, folsav- és béta-karotin tartalma miatt is roppant egészséges a sárgabarack. Található még benne kálium, kalcium és foszfor is.
Késlelteti a látásromlást
A sárgabarackban lévő A-vitamin jót tesz a szem egészségének, aki sokat fogyaszt belőle, kevesebb szem- és látásproblémával számolhat. Az időskori látásromlást is késlelteti, ezért tudatosan érdemes odafigyelni a rendszeres sárgabarack-fogyasztásra már fiatalabb életkorban is.
Tisztítja a veséket
Magas (csaknem 85 százalékos) víztartalommal rendelkezik, ami a forró napokban különösen hasznos. Nem csak hűsít, de hidratál is, ráadásul magas víztartalma átmossa az egész szervezetet, így a veséket is megdolgoztatja. Mindemellett még fogyókúrás is, így nyugodtan ehetsz ebből a zamatos gyümölcsből akkor is, ha nagyon oda kell figyelned a vonalaidra.
Segít a rák megelőzésében
Talán legfontosabb a gyümölcs rákmegelőző hatása. Azoknál a bizonyos népeknél ugyanis, ahol szinte mindennapos ételnek számít a sárgabarack, a daganatos megbetegedések teljesen ismeretlenek. Nem csak maga a gyümölcs fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, hanem a kiszárított sárgabarack magja is.
Érvédő hatású
A szív- és érrendszeri problémák Magyarországon élen járnak, amit a stresszmentes életmód és a mozgás mellett, a táplálkozással lehet megelőzni. A sárgabarack remek érvédő hatású gyümölcs, így aki szereti, és sokat fogyaszt belőle, sokkal kevesebb esélyt ad a szív- és keringési problémáknak.
Fotó: 123RF