Főoldal > DIÉTA > 5 tuti tipp, hogy egész nap legyőzd a sóvárgást

5 tuti tipp, hogy egész nap legyőzd a sóvárgást

diétaétkezésfogyásgasztrohízássóvárgástáplálkozás
0

Írta:

Folyamatosan azon jár az eszed, hogy mit kellene enni? Kerüld el tudatosan az extra kalóriákat reggeltől estig!

 

Egy csokis muffin a reggeli kávéhoz, egy fánk délutáni jutalomként, egy doboz jégkrém az esti filmnézéshez… Természetesen egy kis bűnözés mindenkinek belefér, de ha folyamatosan étellel dobjuk fel a napunkat, akkor sajnos mindig egy számmal nagyobb nadrágot vásárolhatunk magunknak. Bár nem mindig tudjuk kontrollálni, hogy milyen gyakran tör ránk az édesség, vagy épp a sós ízek utáni vágy, a döntés kizárólag a mi kezünkben van, hogy megesszük, vagy nemet mondunk rá.

Lesd el az alábbi 5 taktikát, hogy minden napszakban elkerüld a kínzó sóvárgást.

1. Kora reggeli kísértés: egy hatalmas kelt tésztás péksüteménnyel szemezel, miközben a reggeli cukormentes, zsírszegény kávédat rendeled.

A taktika: zárd ki a vajas süteményt a tudatodból, mintha ott sem lenne. A sóvárgás ugyanis a látás és a szaglás által keletkezik, és könnyen elterelheted a figyelmed, ha más képre vagy illatra koncentrálsz. Gyönyörködj egy szép piros almában vagy vedd elő a táskádból a kedvenc parfümödet, és hagyd, hogy elbűvöljön az illata.

2. Délelőtti kísértés: a főnököd egy rövid határidős munkát bíz rád, és egyre csábítóbbá válik a fiókodban rejlő csokis keksz.

A taktika: a legtöbben úgynevezett jó érzést adó ételek után nyúlunk stresszes helyzetekben. Jó, ha tudod, hogy ilyenkor is kizárólag a szokások vezetnek minket, mivel a stressz kikapcsolja az agy azon reakcióit, amelyek normál helyzetben egészségesebb döntésre sarkallnak. Alakítsd át a szokásaidat: egyél meg két kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét, amely magas magnéziumtartalma által nyugtatja az idegrendszert, mégis egészséges.

3. Ebéd utáni kísértés: a diétás kólát kortyolgatva hirtelen rád tör az édesség utáni vágy.

A taktika: egyél valódi cukrot helyette, mondjuk pár szem szőlőt, de a legjobb, ha elhagyod az üdítőt. A mesterséges édesítőszert tartalmazó kóla ugyanis becsapja az agyat, mivel az édes ízt nem követi kalóriabevitel. Ennek hatására kínzó hiányérzet keletkezik, amit csak édességgel lehet pótolni.

sovargas2.jpg ()

4. Vacsora utáni kísértés: étterembe mentek, és mindenki desszertet rendel. Te csak salátát ettél, de hogyan lehet visszautasítani a csokis szuflét?

A taktika: mondj másként nemet! Egy kutatás során azok az egészségtudatos résztvevők, akik azt válaszolták, hogy nem esznek csokoládét, inkább elutasították a desszertet vagy választottak könnyed, joghurtos finomságot, mint azok, akik úgy fejezték ki magukat, hogy nem ehetnek csokoládét. Hidd el, ez a pici fogalmazásbeli különbség sokat számít. Tudatosabb és célravezetőbb határozott nemet mondani, mint arról prédikálni, hogy mit ehetünk és mit nem.

5. Lefekvés előtti kísértés: a tévézéshez elmaradhatatlan a chips ropogtatása.

A taktika: feküdj le korán. A test ki van téve a sóvárgásnak este 9 után, amivel nehezebb felvenni a harcot, mint máskor. Ha korán lefekszel, nemcsak nem hagysz elég időt a testednek, hogy vacsora után megéhezz, de a holnapi késői éhségroham ellen is teszel: az alváshiány ugyanis tompítja a komplex döntésekért felelős agyi funkciókat.

Fotó: Profimedia – Red Dot 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X