Főoldal > DIÉTA > 6 tipp az anyagcsere felpörgetéséhez

6 tipp az anyagcsere felpörgetéséhez

anyagcserediétaétkezésfogyásfogyókúrametabolizmustáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Ha elszántad magad a diétára, az már fél siker. De egy diéta is számos buktatót rejthet magában, főleg, ha hirtelen történő fogyásról van szó.

A test anyagcseréje lelassul, a szervezet az izmot kezdi el leépíteni, s amint kezdenél visszatérni a kicsit megengedőbb étkezésre, a nehezen leadott kilók szinte egy pillanat alatt képesek visszakúszni. Hogy ez ne következzen be, íme, 6 tipp, hogyan kerüld el a tipikus fogyókúrás bakikat.

Gyúrj égési sebességre!

Minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több kalóriát tudsz elégetni. Tizenéves korban általában ez nem probléma, huszonéves kortól viszont a szervezet metabolizmusa lelassul, és azt vesszük észre, hogy felszaladtak a plusz kilók, holott nem ettünk többet a megszokottnál. Kellő mennyiségű mozgással ez is orvosolható. Az izom metabolizmusa igen aktív, így értelemszerűen minél több izom van rajtad, annál jobban tudod zsírégetésre állítani a szervezeted, mindezt pedig mi mással, mint sportolással tudod elérni.

Fogyj a szerelmeddel!

Több kutatás is alátámasztja, hogy ha van a közeledben olyan személy, aki az utóbbi időben eleresztette magát (legyen az családtag vagy házastárs), te is hajlamosabb leszel úszógumit növeszteni. De mindennek az ellenkezője is igaz, ha az egyik fél aktív életet él, és fogyásnak indul, az szintén hatással van rád. Így mi sem egyszerűbb, mint rávenni a párodat is a közös mozgásra, együtt amúgy is könnyebben megy a sportolás is.

Ne feledd a reggelit!

Nem véletlen ismétlik unásig a dietetikusok a reggeli fontosságát. Aki kihagyja a reggelit, az nagy valószínűséggel a nap további részében többet fog enni, valamint a reggeli az, amely beindítja a szervezet anyagcseréjét, így ha kihagyod, értelemszerűen a később bevitt kalóriákat is lassabban fogod elégetni. Egy könnyed, fehérjében gazdag reggeli tökéletes napindító, legyen az tej, görög joghurt vagy némi sajt.

40525842 - healthy eating dieting and people concept  close up of woman hands with food in plastic container and fresh tomato juice at home kitchen

Igyál vizet!

Nem csak a napi 1,5-2 liter folyadékbevitel fontossága miatt, hanem a felesleges kalóriák száműzése miatt is. A vízfogyasztás csökkenésével ugyanis rengeteg cukros üdítőt fogyasztunk, és itt nemcsak a szénsavas üdítőkre kell gondolni, hanem az egészségesnek vélt gyümölcslevekre is. Ha ezeket kiiktatod, és helyettük szénsavmentes vizet fogyasztasz, máris nagy lépést tettél alakod megőrzése érdekében.

Kerüld az előre csomagolt élelmiszereket!

Ahogy a gyerekek is szívesebben fogyasztanak olyan ételt, amihez társul valamilyen rajzfilmfigura, a felnőtteket is könnyen el lehet csábítani olyan címszavakkal, mint természetes, zsírszegény, bio. A hangzatos szavak helyett inkább hagyatkozz az érzékeidre, és ne az előregyártott termékeket részesítsd előnyben, hanem a valóban frissnek tűnő zöldségeket, gyümölcsöket. Érdemes ezeket inkább piacon beszerezni.

A méret a lényeg

Főleg tálalás tekintetében. Minél nagyobb tányért használsz, annál több ételt fogsz rápakolni, az üres részek nem mutatnak túl jól. A megoldás csupán annyi, hogy kisebb edényeket, tányérokat használsz, így szintén egy egész tányér kaját meg tudsz enni, de mégis kevesebb lesz, mint egy másfélszer akkora tányéron. Az elrendezés se mindegy, a tányéron minél nagyobb helyet foglaljanak el a zöldségek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X