Olcsó is, finom is, és mindig kapható. Az uborka a negyedik leggyakrabban termesztett zöldség a világon. Nem is csoda, hiszen számos jótékony hatása van az emberi szervezet számára. Összeszedtük a legfontosabbakat, amit érdemes megjegyezned!
1. Hidratálja a testet
Az uborka 95 százaléka víz, miközben a szervezetet hidratált állapotban tartja, segíti a test méregtelenítő folyamatait. Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van egy nap. Kiváló B-vitamin forrás. Csak magában a sötétzöld héjban annyi C-vitamin van, ami a szervezet napi C-vitamin szükségletének 10 százalékát tartalmazza.
2. Rákellenes hatású
A kígyóuborkáról ismert, hogy lariciresinol, pinoresinol és secoisolariciresinol tartalma rákölő. Bár egy átlag embernek ezek a szavak nem sokat jelentetnek, de érdemes tudni, hogy erről a három lignánról kutatások kapcsán kiderült, hogy csökkenti számos ráktípus, beleértve a mellrák, petefészekrák, méhrák és a prosztata rák előfordulását.
3. Fogyás és emésztés elősegítő
Az alacsony kalória-és magas víztartalmú uborka ideális étel a fogyni vágyó emberek számára. A magas víztartalmú élelmi rost különösen hatékony abban, hogy megszabadítsa a testet a toxinoktól az emésztőrendszerben, ezzel is segítve az emésztést. Az uborka napi fogyasztása krónikus székrekedésre is gyógyír lehet.
4. Segíti a méregtelenítés
Az uborkában lévő C-vitamin-tartalom felturbózza az immunrendszert. Sőt, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok segítségével a szervezetből tökéletes kipucolja a méreganyagokat. Rendszeres fogyasztásával a vesekövet is oldja.
5. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást
A kutatók azt találták, hogy az uborka szteroljai csökkentik a koleszterinszintet. Az uborka rengeteg káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok együttesen és hatékonyan szabályozzák a vérnyomást. Ettől lesz az uborka jó mind az alacsony és a magas vérnyomás kezelésére is.
6. Friss leheletet biztosít
Az uborkából készült zöldséglé gyógyír az íny betegségeire, és csökkenti a szájban lévő baktériumok mennyiségét. Sokszor ugyanis ezek okozzák a rossz leheletet, így az uborka rágcsálásával a napközbeni fogmosást is helyettesítheted.
7. Másnaposság ellen is jó
Ez a tanács mindenkinek jól jöhet: a reggeli másnaposság, vagy fejfájás ellen néhány szelet uborkát kell lefekvés előtt enni. Az uborkában ugyanis számos alapvető tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy feltöltse a szervezeted, csökkentve ezzel a másnaposság érzetét.
Fotó: 123RF