Főoldal > DIÉTA > 7 dolog, ami biztosan nem tudtál a kígyóuborkáról

7 dolog, ami biztosan nem tudtál a kígyóuborkáról

egészségkígyóuborkauborkavitaminvízzöldség
0

Írta:

Olcsó is, finom is, és mindig kapható. Az uborka a negyedik leggyakrabban termesztett zöldség a világon. Nem is csoda, hiszen számos jótékony hatása van az emberi szervezet számára. Összeszedtük a legfontosabbakat, amit érdemes megjegyezned!

1. Hidratálja a testet

Az uborka 95 százaléka víz, miközben a szervezetet hidratált állapotban tartja, segíti a test méregtelenítő folyamatait. Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van egy nap. Kiváló B-vitamin forrás. Csak magában a sötétzöld héjban annyi C-vitamin van, ami a szervezet napi C-vitamin szükségletének 10 százalékát tartalmazza.

2. Rákellenes hatású

A kígyóuborkáról ismert, hogy lariciresinol, pinoresinol és secoisolariciresinol tartalma rákölő. Bár egy átlag embernek ezek a szavak nem sokat jelentetnek, de érdemes tudni, hogy erről a három lignánról kutatások kapcsán kiderült, hogy csökkenti számos ráktípus, beleértve a mellrák, petefészekrák, méhrák és a prosztata rák előfordulását.

3. Fogyás és emésztés elősegítő

Az alacsony kalória-és magas víztartalmú uborka ideális étel a fogyni vágyó emberek számára. A magas víztartalmú élelmi rost különösen hatékony abban, hogy megszabadítsa a testet a toxinoktól az emésztőrendszerben, ezzel is segítve az emésztést. Az uborka napi fogyasztása krónikus székrekedésre is gyógyír lehet.

4. Segíti a méregtelenítés

Az uborkában lévő C-vitamin-tartalom felturbózza az immunrendszert. Sőt, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok segítségével a szervezetből tökéletes kipucolja a méreganyagokat. Rendszeres fogyasztásával a vesekövet is oldja.

45665930 - portion of fresh and healthy cucumbers (close-up shot)

5. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást

A kutatók azt találták, hogy az uborka szteroljai csökkentik a koleszterinszintet. Az uborka rengeteg káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok együttesen és hatékonyan szabályozzák a vérnyomást. Ettől lesz az uborka jó mind az alacsony és a magas vérnyomás kezelésére is.

6. Friss leheletet biztosít

Az uborkából készült zöldséglé gyógyír az íny betegségeire, és csökkenti a szájban lévő baktériumok mennyiségét. Sokszor ugyanis ezek okozzák a rossz leheletet, így az uborka rágcsálásával a napközbeni fogmosást is helyettesítheted.

7. Másnaposság ellen is jó

Ez a tanács mindenkinek jól jöhet: a reggeli másnaposság, vagy fejfájás ellen néhány szelet uborkát kell lefekvés előtt enni. Az uborkában ugyanis számos alapvető tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy feltöltse a szervezeted, csökkentve ezzel a másnaposság érzetét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X