Főoldal > DIÉTA > Durva: az emberek 30%-a túlsúlyos!

Durva: az emberek 30%-a túlsúlyos!

egészségelhízásfogyásfogyókúrahízáskövérségtúlsúlyzsír
0

Írta:

Az elhízás és a már-már mindennapossá vált túlsúly globális problémává nőtte ki magát: egy új tanulmány szerint a földön csaknem 2 milliárd ember küzd pluszkilókkal.

A New England Journal of Medicine magazinban publikált tanulmány még arra is kitér, hogy ez az arány folyamatosan növekszik, és egyaránt érinti a felnőtteket és a gyerekeket is.  Ez azt jelenti, hogy a 2-es típusú diabéteszre, a depresszióra, a szív-és érrendszeri problémákra, a daganatos betegségekre és a rákra, valamint a légzőszerveinkkel kapcsolatos betegségekre való hajlam is nőni fog a következő évtizedekben.

Két évvel ezelőtt például 107 millió kiskorú és 603 millió felnőtt küzdött túlsúllyal, az ebből következő szív-és érrendszeri problémák pedig csaknem 4 millió ember halálát okozták 2015-ben – ez azt bizonyítja, hogy még soha nem lakott ennyi elhízott ember a földön, mint most. Ugye, milyen szörnyen hangzik?

43440571 - woman squeeze belly fat wearing black underwear bra and pant on white isolated

A népesség elhízását mutató ráta tehát alaposan felfordult az utóbbi pár évtizedben: 1980 óta a túlsúly 70 országban duplázódott meg, ami főként a fiatalkori elhízásnak köszönhető: ez az arány ugyanis sokkal gyorsabban növekszik, mint a felnőttek elhízási skálája.  Az, hogy ez az egészségtelen, hizlaló gyermekételeknek, a zöldségek mellőzésének, a feldolgozott ételeknek, a házi koszt hiányának vagy a mozgásszegény életmódnak köszönhető-e, sajnos nincs információ, ám az biztos, hogy ezek a faktorok is hozzájárulnak a túlsúly kialakulásához.

Ahhoz, hogy ne keveredj bele az elhízás ördögi körébe, fogadd meg a tanácsainkat!

  1. Igyál sok vizet!
  2. Próbálj minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű liszttel készült termékeket fogyasztani!
  3. Egyszerre mindig csak kis adagot mérj ki magadnak! Ha repetára van szükséged, ne vidd túlzásba!
  4. Ismerd be, ha túl sok egészségtelen ételt eszel – és fogyassz kevesebbet belőlük!
  5. A kedvenc ételeidbe csempéssz egészséges hozzávalókat! Például a fahéj gyorsítja az anyagcserét, a zabpehelyliszt telít, a csirke pedig több fehérjét tartalmaz, mint a sertés!
  6. Főzz magadnak!
  7. Mindig hordj magadnál rozsos szendvicseket! Kitűnő snackválasztás, ha éhes vagy és nincs semmi kéznél.
  8. Egy héten csak egyszer egyél édességet!
  9. Ne raktározz otthon chipseket, cukrozott üdítőket, sós rágcsálnivalókat és csokikat – különben könnyen elcsábulsz!
  10.  Mozogj mindennap legalább fél órát!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X