Főoldal > DIÉTA > Egyél humuszt rendszeresen!

Egyél humuszt rendszeresen!

csicseriborsódiétaegészségételhumusztáplálkozás
0

Írta:

A humusz nem más, mint csicseriborsókrém, amit az arab világban szinte minden nap fogyasztanak. Ennek oka egyrészt az, hogy rendkívül sokoldalú a felhasználhatósága, másrészt pedig rengeteg jótékony hatással is bír.

Ha eddig nem szerepelt a bevásárlólistádon a csicseriborsó vagy a humusz, itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedj vele, és rendszeres fogyasztójává válj.

Jót tesz az emésztésnek

A csicseriborsó gazdag élelmi rostokban, ami nagyban hozzájárul a megfelelő emésztéshez. Ezzel pedig nem csak egészségi állapotodon javíthatsz, de a közérzeteden is. Nem mellesleg a rostban gazdag táplálkozás a bélfalakon lerakódott salakanyagot is kisöpri a szervezetből, még mielőtt azok galibát okozhatnának.

Normalizálja a vérnyomást

Szintén gazdag rosttartalmának köszönhető a csicseriborsónak az a tulajdonsága is, hogy a vérnyomás értékét a normál tartományon belül tartja. Ezért akár alacsony, akár magas vérnyomásban szenvedsz, fogyassz minél több humuszt, és a vérnyomásmérő is kedvezőbb értéket mutat majd a korábbiaknál.

Csökkenti az szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A vérnyomás normalizálása mellett a humusz a koleszterin kiürülésével is segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása elleni harcban. Lehet, hogy azt gondolod, fiatal vagy még az efféle megelőzésekhez, de nagyon tévedsz: ne hagyj esélyt a betegségek kialakulására, inkább előzd meg őket.

54948346 - classic hummus with parsley on the plate and pita salad on a wooden background

Szinten tartja a vércukrot

Lassú felszívódása miatt a csicseriborsó mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását. Ez az egészség mellett a fogyókúra egyik legfontosabb kulcsa is, hiszen csak akkor lesz tartós a súlyvesztés, ha a vércukorszinted nem ugrik meg, de nem is esik le drasztikus módon.

Magas vitamin- és ásványianyag-forrás

A humusz amellett, hogy isteni finom ízű, még tartalmaz olyan szuper vitaminokat, mint a B1-, B6- és E-vitamin, ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Sőt, magas folsavtartalma miatt a kismamáknak receptre kellene kiírni a csicseriborsó rendszeres fogyasztását.

Kimerültség ellen is hatásos

Magas triptofántartalma miatt a csicseriborsót ajánlott mindenkinek fogyasztania, aki kóros fáradtságban, kimerültségben szenved. Sőt, még a szülésé utáni depresszió tüneteit is képes enyhíteni ez a csodás növény.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X