Főoldal > DIÉTA > Itt az igazság: így kerül a banán az asztalodra

Itt az igazság: így kerül a banán az asztalodra

banándéligyümölcsdiétaegészséggyümölcsvitamin
0

Írta:

Pontosan tudod, hogy mit eszel? Csak azt hiszed! A banán például hiába van tele megannyi vitaminnal és ásványi anyaggal, sokkal nagyobb utat jár be, mint gondolnád.

Az egyik legjobb egzotikus gyümölcs, hiszen – mindamellett, hogy tele van vitaminokkal – az édeskés íze miatt a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják. Viszonylag olcsó, egész évben kapható, kitűnő választás reggelire és nassolnivalónak, valamint könnyen el is csomagolható: nem folyik ki és nem leszünk ragacsosak tőle, nem úgy, mint a narancstól, a baracktól és a bogyós gyümölcsöktől.

A banánnak tehát megannyi jó tulajdonsága van, azt viszont kevesen tudják róla, hogy milyen nagy utat is jár be, mielőtt az asztalodra kerül.

1.  A banánok 3-6 méteres fán növekszenek és csak a trópusi időjárást kedvelik – Magyarországon tehát hiába veszel banánfát, csekély az esély rá, hogy meg fog maradni. Az olyan meleg klímás, déli európai országokban, mint Spanyolország, Görögország és Törökország viszont nagyon is terem banán.

2.  Az ültetéstől kezdve 9 hónapot kell várni arra, hogy az első kis banánszármazékok megjelenjenek a fán. „Szüretelni” a 11. héttől szokták, amikor még zöld és kemény, de már nem fogyaszthatatlan a banán.

3.  A banánokat nem egyesével szedik le a magasból– 20-30, olykor még 40-50 darab termés is megtalálható egy csokorban, amit egy nagyon éles, fűrésszerű szerszámmal szednek le a fáról.

40695020 - bunch of ripened bananas at grocery store

4.     Miután leszedték a banánokat, kisebb csokrokba válogatják őket, megmossák vízzel, majd bekerülnek azokba a műanyagzacskóval bélelt kis faládákba, amikből te is szoktál válogatni a zöldségesnél.

5.  A banánokkal teli faládákat hűtött és hőálló konténerekben szállítják tovább, amiket hajóval hoznak át Európába. A hűtés azért fontos, mert lelassítja a banán érését, megrepedését, véletlenszerű rongálódását, valamint segít frissen tartani a gyümölcsöt.

6.  Miután a hajó kiköt Európában, egy hatalmas raktárba szállítják a banánokat, ahol etilén gázzal segítik az érlelődést. A banánok hamar besárgulnak és máris alkalmasak a fogyasztásra.

7.  A szupermarketekben és az árusoknál lévő banánok kiválasztására szentelj egy kis figyelmet: ha például sütni szeretnél vele, válassz jó érett, kicsit barnás színűt, ha viszont nyersen szeretnéd fogyasztani, érdemes zöldes árnyalatút venni – így tovább eláll.

8.     Miután megvetted a banánt, a tárolásra is érdemes ügyelned: a kutatások szerint például később érik be, ha csomóban és nem egyesével tartod őket!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X