Főoldal > DIÉTA > 7 nyomós ok, amiért érdemes étkezési naplót vezetni

7 nyomós ok, amiért érdemes étkezési naplót vezetni

diétaételétkezési naplófehérjefogyáskalóriaszénhidráttápanyagtáplálkozászsír
0

Írta:

Pár szem keksz a kávéhoz indulás előtt, egy szendvics az irodában reggelire, egy muffin, hogy kibírd ebédig, egy zsírdús ebéd a menzán, egy gyümölcs ebéd után, egy szelet házi süti a kolléganőtől, egy liter gyümölcslé a hidratáció és a vitamintöltés jegyében, majd egy nagy pizza a barátokkal este, néhány pohár borral kísérve.

Ha a fogyás vagy akár csak az egészségesebb étkezés a célod, nem árt tudni, pontosan mit is eszel egész nap. A legjobb módszer az étkezési napló vezetése, ahol nemcsak a főétkezéseket, hanem a nassokat és a kalóriát tartalmazó italokat is rögzíteni kell. Először talán túl macerásnak tűnik, de megéri rászánni néhány percet, a kutatások szerint is. Ugyanis azok, akik rendszeresen vezetik az étkezéseiket, átlagosan kétszer annyit fogynak, mint akik nem naplóznak. Szerencsére számolgatnunk már nem kell, hiszen az applikációk ebben is rendelkezésünkre állnak. Hogy miért hatékony az étkezési napló? Összeszedtük a legnyomósabb érveket.

1. Tudatosítja, mit is eszel a nap folyamán

Egy szelet sütemény, amivel megkínálnak, egy nagy pohár kalóriadús üdítő vagy gyümölcslé, pár pogácsa a megbeszélésről- ezek mind olyan kalóriabevitelt jelentő fogyasztások, amelyek nem betervezettek, és általában nem is realizálódnak benned. Egy sűrű nap végére talán arról is elfeledkezel, mit ettél, hogy kibírd vacsoráig. Az étkezési napló vezetése, már pár nap után tudatosítja, hogy mennyivel több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint gondolod. Segítségével sokkal jobban tudod majd kontrollálni az étkezési szokásaid.

2. Rájössz, hogy minden egyes falat számít

Ha becsületesen vezetsz minden egyes elfogyasztott ételt és italt, illetve azok pontos mennyiségét, akkor tudatosul benned igazán, hogy a kis falatok és kortyok sok-sok kalóriává állnak össze a nap végére. Legközelebb kétszer meggondolod, mielőtt minden kedves kínálásra igent mondasz, vagy állandóan a fiókodba nyúlsz nasiért.

3. Megismered a saját étkezési szokásaidat

Azt hiszed, a diétád csupa egészséges ételekből áll? A makrók is jól vannak összeállítva? Elég vitamint viszel be a szervezetedbe szezonális gyümölcsökből és zöldségekből? Ha rendszeresen és mindent felvezetsz az applikációba, nemcsak az összes kalóriabevitelt követheted nyomon, hanem a fehérje, a szénhidrát és a zsír elosztását is, illetve többségük a bevitt vitaminokat is monitorozza. Ha tényleg megismered a táplálkozási szokásaidat, azt is megtudod, hol és min célszerű még változtatni.

4. Aha-élményeket élhetsz át

A táplálkozási napló vezetése aha-élményekkel ajándékoz meg, azaz hozzáférhetővé válik a tudatod számára az agyadban már korábban is ott lappangó információ. Lehet, hogy érezted, túl kevés fehérjét, viszont túl sok zsírt viszel be a szervezetedbe, de nem tudtad, hogy melyik étkezés, mely táplálékok felelősek ezért.

42691705 - weight, plan, pill.

5. Megtanulod, mennyi az ideális kalóriabeviteled

Az applikációk abban is segítséget nyújtanak, hogy egy rövid kérdőív kitöltése után, kiszámolják a célodnak megfelelő napi ajánlott kalóriabevitelt. Ha a fogyást tűzted ki magad elé, akkor az étkezési napló segítségével könnyedén megtalálhatod, hol tudod a legtöbb kalóriát megspórolni, a legkevesebb erőfeszítéssel. Ugyanakkor arra is rádöbbenhetsz, hogy épp túl kevés kalóriát eszel egy nap, emiatt pedig a szervezeted már tartalékoló üzemmódba kapcsolt, ezért nem tudsz fogyni. Ha pedig izmosodni szeretnél, segítségével több kalóriát és főleg fehérjét iktathatsz az étrendedbe.

6. Megmutatja a fejlődésed

Egy fogyókúra nem éppen leányálom, és talán úgy érzed, egyáltalán nem is haladsz, hiába sanyargatod magad nap mint nap. Az étkezési naplóból rendszeresen láthatóvá válnak az elért eredmények. Leadtál pár kilót? Sokkal több zöldséget eszel? Jobb lett a makrók aránya? Mindezek csodálatos változások, amelyek segítségével, továbbra is az egészséges étkezésre koncentrálva, hamarosan elérheted a végcélod.

7. Tele leszel energiával

Amint megtapasztalod, hogy melyik étkezés szolgálja leginkább a célod és az általános egészséged, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben, még akkor is, ha keveset fogytál. Az energiád és a belőled áradó önbizalmat mindenki irigyelni fogja. Oszd meg velük is az étkezési napló vezetésének áldásos hatásait!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X