Főoldal > DIÉTA > Itt az igazság: így távozik a zsír a testedből

Itt az igazság: így távozik a zsír a testedből

anyagcserediétaegészségfogyásfogyókúralégzészsírzsírégetészsírfelesleg
0

Írta:

A legtöbben nem tudják rá a választ, hová tűnik a zsír a testükről, amit lefogyunk, pedig nagyon is érdekes kérdés. Vajon hol és hogyan szabadulunk meg a zsírtól? Egyszerűen „elég” a testünkben, vagy valahogyan kiürítjük?

Mielőtt elárulnánk a választ, először érdemes tisztázni a különbséget a súlyfelesleg és a zsírfelesleg között: súlyfeleslegnek azt a számot nevezzük, amit a mérleg mutat. Ez a szám a vízfogyasztás mértékétől, valamint az izom- és zsírszázaléktól függően változhat, de még akkor is tapasztalhatsz eltéréseket, ha a méteres hajzuhatagodat levágatod, vagy ha kevesebb ruha van rajtad a kelleténél.

A zsírfeleslegek, azaz a tested körüli puha kis párnácskák viszont nem mérhetőek kilókban – többek között ezért nem lehet tapasztalni jelentős testsúlycsökkenést zsírleszívásnál. Az egészségtelen életmód során felhalmozott, elraktározott zsírtömegtől csak akkor tudsz megszabadulni, ha naponta több kalóriát égetsz el, mint amennyit táplálék formájában beviszel a szervezetedbe – ezt pedig csak egészséges étkezéssel és rendszeres testmozgással tudod elérni.

77604691 - fitness sexy mode on diet with long female legs in the gym

Mindezek ellenére a zsír nem rossz dolog, sőt! Ugyanolyan légszükséglet a testünknek, mint az izmok, a csontok vagy a vér – ráadásul vannak zsírok, amelyek elfogyasztása nem hizlal, hanem segít a fogyásban és egészségessé tesz. Elsősorban az egészséges zsírok tesznek jót a testednek, amik olyan élelmiszerekben találhatóak, mint az avokádó, a tojás, a szárnyasok, a halak, a tejtermékek, a magvak és a gyümölcsök – tehát semmiféleképpen nem süteményekben és édességekben!

Most, hogy ezzel tisztában vagy, rá is térhetünk a válaszra: a testünkben lévő felesleges zsírtól nem a mosdóban szabadulunk meg, ahogyan nem is izzadság formájában távozik belőlünk konditeremben – hanem kilélegezzük!

Ha például 5 kilót fogysz, 4 kilótól a tüdőd segít megszabadulni, míg a maradék 1 kilogramm könny, vizelet, üledék és izzadságcseppek formájában hagyják el a tested.

Ezt a forradalmi kutatást Ruben Meerman ausztrál fizikusnak és Andrew Brown brit professzornak köszönhetjük, akik bebizonyították, hogy az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás eredményeként leadott zsírfelesleget szén-dioxidként lélegezzük ki a szánkon keresztül – a diétánk alatt ezért lehet kellemetlenebb leheletünk, mint általában.

Ugye erre te sem számítottál?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X