Főoldal > DIÉTA > Ezek a legjobban és a legkevésbé hizlaló alkoholok

Ezek a legjobban és a legkevésbé hizlaló alkoholok

alkoholcukordiétafogyáshizlalitalkalóriaszénhidrát
0

Írta:

Vigyázz az alkohollal: így igyál az ünnepek alatt okosan!

Szögezzük le: az alkohol hizlal. De ha már karácsony, jólesik elkortyolni egy-egy pohárka italt. Nem kell feltétlenül lemondani ezekről, még akkor sem, ha épp diétázunk, csak egy kicsit nagyobb körültekintéssel kell választanunk.

A szeszes italok között is találunk olyanokat, amik kevésbé  ártanak az alaknak, és olyanokat is, amik (általában az extra adag cukortartalom és egyéb adalékanyagok miatt) kifejezetten hizlalóak. Ismerkedjünk meg először a „light” verziókkal.

Bor

A bor – főként a száraz vörös fajták – még a fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető. Igaz, hogy kalóriatartalma nem éppen alacsony, de a benne található rezveratrol gátolja a zsír tárolását és a zsírsejtek növekedését. Ez persze nem azt jelenti, hogy túlzásba kell vinni a fogyasztását, de családi, baráti összejövetelek alkalmával, karácsonykor nyugodt lelkiismerettel megihatsz egy-két pohárkával.

Vodka

A vodka egyike a legtisztább italoknak. Ha szódával kevered, (és persze figyelsz a mértékre) egészen biztosan nem fog többet mutatni a mérleg nyelve karácsony után, mint az ünnepek előtt. Természetesen mint minden alkoholnak, ennek is magas a glikémiás indexe, ami azt eredményezi, hogy hirtelen megemelkedik a vércukorszinted, majd nagyon gyorsan le is esik. Ekkor tör rád az a hihetetlen erejű éhségérzet, amit úgy tudsz megakadályozni, hogy italozás közben elrágcsálsz valami egészséges nasit (pl. kölesgolyót).

Pezsgő

Persze ebből is válaszd a száraz fajtát, így igen nagy mennyiségű cukortól kímélheted meg szervezetedet. Mivel az étkezések előtti alkoholfogyasztás jelentősen megnöveli az étvágyat, azt javasoljuk, koccints inkább vacsora után egy könnyű, zamatos pezsgővel.

, Image: 6117208, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images

És amiket inkább kerülj, hogy tartsd a formád

Likőrök

A likőrök nem csak hizlalóak, de rendkívül egészségtelenek is. Mivel tele vannak cukorral, több kalóriát viszel be egy pohár itallal, mintha megennél egy szelet süteményt. Emellett tele vannak különböző aromákkal, amik mind mesterséges adalékanyagok, így nem csak alakodat rombolod, de egészséged ellen is sokat vétesz.

Koktélok

A koktélok között is vannak kevésbé ártalmasak, ám a többségük igencsak hizlaló. Mivel igencsak sok összetevőből állnak, hatványozódnak bennük a hizlaló tulajdonságok: a tejszín, cukorszirupok, édes alapanyagok akármilyen finom ízt is kölcsönöznek az italoknak, messzire elkerülendőek, ha fogyókúrázol.

+1 tévhit a sörről

A sörről sokáig tartotta magát az az állítás, hogy kifejezetten karcsúsággyilkos ital. Az igazság azonban az, hogy nem tartalmaz sokkal több kalóriát, mint a száraz pezsgő. Ez a tévhit azért terjedhetett el, mert a meleg nyári napokon, estéken bizony gyakorta megesik, hogy több üveggel is lecsúszik egy-egy buli alkalmával. Nagy mennyiségben pedig – mint minden más étel és ital – ez is hizlaló.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X