Főoldal > DIÉTA > Ezért ne dőlj be a rapid fogyókúráknak

Ezért ne dőlj be a rapid fogyókúráknak

alakformálásdiétaegészségfogyásfogyókúraszépségtestképtestsúlyzsírégetés
0

Írta:

Igaz, hogy a gyors fogyás sokak számára igen vonzónak tűnhet, a szakértők viszont mindenkit óva intenek, hogy bárki is drasztikus módon szabaduljon meg a pluszkilóitól. Annyi veszéllyel járhat ugyanis, hogy az senkinek sem éri meg.

Hirtelen fogyás-gyors hízás

A hetek, vagy akár napok alatt történő radikális, extrém súlyvesztés soha nem mutat tartós eredményt. Megfelelő életmóddal, egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással ugyanis jóval több idő kell, hogy beinduljon a fogyás. A hirtelen fogyást gyakorlatilag csak éhezéssel lehet elérni. Az önsanyargatás időszaka után pedig nagyon gyakran nem csak a leadott kilók, de azok többszöröse is visszakúszik.

Rámehet az egészséged

A jojó effektus és a hirtelen fogyás nem csak esztétikailag okozhat gondokat, de az egészség is nagyon megsínyli, ha ide-oda ugrál a testtömeg. Az ingadozó vércukorszint, a kellő tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, kalóriák hiánya az egész szervezet működését felboríthatja. Emésztési problémákhoz, cukorbetegséghez, de akár komolyabb megbetegedésekhez is vezethet, és még meddővé is válhatsz, ha nem hagysz magadnak elegendő időt a változásra.

40856233 - woman shows weight loss by wearing old jeans, asian beauty

Ön- és testképzavart okozhat

A gyors fogyással (majd visszahízással) nem csak a testedet, de a lelkedet is összezavarhatod. Egyszer teltebbek a formáid, máskor vékony és karcsú vagy. Ha ez túl gyorsan és túl gyakran váltakozik, pszichéd nem képes követni a változásokat, és az önképed teljesen felborul. Ez az önbizalomhiány mellett testképzavart, étkezési zavarokat (bulimia, anorexia) és pszichés, mentális problémákat is okozhat, akár még depresszióssá is válhatsz.

Tönkreteszi a bőrödet

Ha hirtelen, mindenféle átmenet nélkül szabadulsz meg a pluszkilóidtól, az a bőrödön is nyomot hagyhat. Hiába minden kence és kezelés, ha nincs idő a regenerálódásra, a feszes, sima bőrnek búcsút inthetsz. Helyette megereszkedett, fénytelen, élettelen bőrrel kell beérned. Nincs az a fogyókúra, ami miatt érdemes feláldozni bőröd ruganyosságát, üdeségét, szépségét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X