A szervezetben időről időre felléphetnek gyulladások. A gyulladás akkor következik be, ha a test fenyegetve érzi magát, és ezzel gyulladással reagál. Számos tünete lehet egy-egy gyulladásnak, duzzanat, izületi fájdalom, de akár depresszió is.
A gyulladás kiváltásának számos oka lehet, így többek közt bizonyos ételek is. Felsoroljuk a leginkább kockázatos élelmiszereket, melyeket érdemes lesz elkerülnöd a továbbiakban.
Glutén
A gabonafélékben található glutén a rá érzékeny embereknél számos kellemetlen tünetet produkálhat, így a vékonybél elvékonyodását, tápanyag-felszívódási zavarokat, rossz közérzetet, depressziót, fáradtságot, migrénes fejfájást, ízületi fájdalmakat. Ha úgy érzed, a glutén lehet a ludas a tüneteid mögött, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnod.
Élesztő
Az élesztő számos élelmiszerben megtalálható, főleg péksüteményekben, kenyérben, de sörben, borban és tésztafélékben is. Az élesztő puffadást, hasmenést vagy éppen székrekedést idézhet elő, szorongást, depressziót, csalánkiütést, meddőséget, menstruációs problémákat, valamint súlygyarapodást.
Finomított szénhidrátok
A felesleges kalóriákon kívül, bizony gyulladást is okozhatnak. Rengeteg élelmiszer tartalmazhat finomított szénhidrátot, főleg édességek, feldolgozott gabonafélék, chips, fehér kenyér, kekszek, sült krumpli, és még sorolhatnánk.
Laktóz
A laktózintolerancia főleg azoknál fordul elő, akiknek szervezete nem termel elég enzimet a laktóz lebontásához. A laktózintolerancia során puffadás, hasi görcsök és gyakori hasmenés léphet fel. Ezért mindenképp érdemes laktózmentes tejtermékeket választanod, hogy elkerüld a laktózintolerancia okozta tüneteket.
Tej
Még azok az emberek is, akik nem szenvednek laktózintoleranciában, érzékenyek lehetnek a tejre és más tejtermékekre. Allergiás reakciók léphetnek fel, mint például csalánkiütés, viszketés, duzzanatok, de akér légzési nehézségek is.
Hús
Főleg a gabonán nevelt, és antibiotikumokkal kezelt, feldolgozott hústermékek okozhatnak gyulladásos tüneteket, így mindenképp érdemes a humánosabb körülmények közt nevelt, tanyasi csirkét választanod, melyek nem részesültek antibiotikumos kezelésben.
Cukor
Leginkább csak üres kalóriákat tartalmazn a hozzáadott cukros élelmiszerek, értékes tápanyagot szinte semmit, viszont a súlygyarapodáson kívül gyulladást is előidézhet a szervezetben, azáltal, hogy pusztító hatással lehet a fehérvérsejtekre.
Alkohol
Az alkoholtartalmú italok gyulladást idézhetnek elő a májban, a belekben és az izületekben, valamint szívbetegséget, stroke-ot, és rákos megbetegedésekhez is vezethet. Legjobb, ha kerülöd, vagy minimalizálod a fogyasztását.
Telített és transzzsírok
Ezek a zsírok okozhatják a zsírszövetek gyulladását a szervezetben, mely könnyen szívbetegségekhez és izületi fájdalmakhoz vezethet. A transzzsírok leginkább gyorskajákban, sült- és feldolgozott ételekben fordulnak elő.
Édesítőszerek
A leggyakoribb édesítőszer, az aszpartam az agyban okozhat gyulladást, valamint növeli az inzulin felszabadulását a szervezetben, mely főleg cukorbetegségben szenvedőknél lehet különösen veszélyes.
Feldolgozott élelmiszerek
Ezek az élelmiszerek, hogy sokáig eltarthatóak legyenek, rengeteg tartósítószert, színezéket és aromákat tartalmaznak, melyek külön-külön is gyulladást okozhatnak a szervezetben.
Fotó: 123RF