Főoldal > DIÉTA > A 4 leggyakoribb tévhit a szénhidrátokról

A 4 leggyakoribb tévhit a szénhidrátokról

diétaétkezésfogyásfogyókúraizomszénhidráttáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Az alacsony zsírtartalmú diétákat egy ideje felváltotta a szénhidrátban szegény diéta. Bár rövid távon gyors eredményt lehet vele elérni, a leadott kilók gyorsan visszakúszhatnak, hiszen szénhidrátra mindenképp szüksége van a szervezetnek, ahogyan zsírokra és fehérjére is.

A lényeg a megfelelő elosztásuk, ami hosszútávon is kivitelezhető, és nem kell aggódnod a jojó effektus miatt. Most ledöntjük a szénhidrátokkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

A szénhidrát hizlal

Ez persze igaz akkor, ha nagy mennyiségű szénhidrátot veszel magadhoz, és a határt nem nehéz átlépni. Viszont a szénhidrát-megvonás sem megoldás, hiszen a gyorsan leadott kilók valójában víz formájában távoznak, és egy idő után megáll a folyamat. Valójában nem is nevezhető igazi fogyásnak. Ráadásul lelassult anyagcserét és alacsony vércukorszintet eredményezhet. A lényeg a kiegyensúlyozott étrend. Egy embernek naponta körülbelül 130-150 gramm szénhidrátra van szüksége, ami nem olyan nagy mennyiség Az egészséges választás például két szelet, teljes kiőrlésű kenyér plusz zöldségek és gyümölcsök.

A kenyér és a tészta az ellenségeink

Nem kell őket passzolni, pusztán megnézni miből készültek, illetve az adagot csökkenteni. Sok embernek nehézséget okoz a tányérján hagyni tésztáját, ha már egyszer belekezdett, és ráadásul finom is. Így otthon eleve kevesebb adagot főzz meg, illetve, ha étteremben rendelsz tésztát, csak fél adag tésztát kérj, mellé pedig válassz salátát, és a kenyeres kosárnak se ess neki, maximum egy szeletet fogyassz a kenyérből, ha nagyon szükségét érzed.

54246631 - woman eating burger

Minden szénhidrát egyenlő

Ez közel sincs így. Szénhidrát és szénhidrát között is van különbség! Míg a feldolgozott, finomított élelmiszerek, mint a cukrozott üdítőitalok, sütemények és egyéb, hozzáadott cukrot tartalmazó termékek csupán üres, haszontalan kalóriákat tartalmaznak, melyeket érdemes mellőzni, addig a teljes kiőrlésű gabonák és azokból készült termékek értékes tápanyagokat és rostokat tartalmaznak. Ide tartozik a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs, bulgur, quinoa, valamint az olyan keményítőtartalmú zöldségek, mint az édesburgonya, kukorica és a lencse. És természetesen a friss gyümölcsök.

A szénhidrát puffaszt

Gyakoribb inkább, hogy valamilyen ételre reagál ilyen kellemetlen tünetekkel a szervezeted. A puffadásnak, gázképződésnek számos oka lehet, többek közt laktóz-intolerancia, esetleg a hüvelyesekre lehetsz érzékeny. A gluténérzékenység tünetei a puffadás mellett, lehet a bőrkiütés, hasmenés, hányás. Érdemes figyelned, hogy mikor tapasztalod ezeket  tüneteket, és ha gyanús, hogy mondjuk kenyérfogyasztás után jelentkeznek, akkor érdemes azt mellőznöd, de a legbiztosabb diagnózist az orvos tud adni erről, így dietetikus segítségével össze tudtok állítani egy számodra megfelelő étrendet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X