Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél kínai kelt

Ezért egyél kínai kelt

káposztakáposztafélekelkáposztakínai kelleveles zöldségzöldség
0

Írta:

Töltsd fel magad vitaminokkal télen is, ebben segít ez a zöld leveles zöldségféle!

A kínai kel európai, főleg magyarországi térhódítása még igencsak gyerekcipőben jár, de sokoldalú felhasználási módja, finom íze és rengeteg pozitív élettani hatása miatt ma már egyre többen ismerik és szeretik. De hogy miért is növekszik rohamosan népszerűsége? Összegyűjtöttük neked.

Könnyen emészthető

Ha káposztafélék, akkor sokan automatikusan a kellemetlen haspuffadással, hasfájással azonosítják az ételeket. A kínai kel azonban szerencsére kivétel, mivel nagy mennyiségű (körülbelül 32 százaléknyi) könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Mivel rágás során rostjai könnyen szétbomlanak (nem úgy, mint a fejes káposztának), ezért a gyomornak és a beleknek már sokkal kevesebb dolga lesz az emésztés során.

Gazdag vitaminforrás

Sok vitamint, például C-vitamint és karotint tartalmaz, de ásványianyag-tartalma is jelentős. Télen, nyáron kapható, méghozzá minden évszakban frissen, ezért a hideg téli hónapokban fogyassz belőle még többet, mint általában, hogy kimerülőben lévő tartalékaidat csordultig töltsd vitaminokkal, méghozzá természetes forrásból.

Head of fresh Chinese cabbage, Image: 223045445, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

Fogyaszt

Amit egészen biztosan nem gondolnánk egy káposztaféléről, az az, hogy fogyókúrás. A hizlaló ételekkel társítjuk, pedig a kínai kelnek meglepően alacsony a kalóriatartalma. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy laktató ételről beszélünk, ami gyorsan telít, és pikk-pakk elűzi az éhséget, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy kitűnő vegetáriánus ételek készíthetőek belőle.

Hosszú ideig eláll

Most őszintén: hányszor jártál már úgy, hogy a heti bevásárlás során bevásároltál valamilyen káposztaféléből, de pár nap múlva a kukában landolt, mert tönkrement? Képzeld, ennek a finom növénynek a levelei a salátákéval, káposztákéval ellentétben nem fonnyadnak meg napok alatt, hanem hetekig frissek, ropogósak maradnak. Fagyasztani ugyan nem lehet, de egyes országokban hagymával, paprikával, gyömbérrel, rákokkal megbolondítva savanyítva tartósítják.

Mit készíts belőle?

Felhasználási lehetőségei a fejes káposztához hasonlóak. Lehet rakni, rántani, de készíthetsz belőle salátát, hidegtálakat, főzeléket. Zöldséges húsételekhez is nagyon jól illik, a hús-, csont- és zöldséglevest is megbolondíthatjuk, ha rakunk bele kínai kelt.

Előnye még, hogy nem puffaszt, és mivel nagyon könnyen emészthető, ezért gyengébb gyomrúak, emésztési problémákkal küzdők is nyugodtan fogyaszthatják, sőt csecsemőknek főzelék formájában bátran adható akár már a hozzátáplálás kezdeti időszakában is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X