Főoldal > DIÉTA > Fogyj mandarinnal!

Fogyj mandarinnal!

C-vitamincitrusfélediétaegészségfogyásgyümölcsmandarinrostzsírégetés
0

Írta:

A mandarin pedig nem véletlenül sokak kedvence. Amellett, hogy mézédes, és lényegesen egyszerűbb megpucolni, mint a narancsot, az illatos gyümölcs még a fogyásban is segítségedre lehet, hiszen nagyon erős méregtelenítő hatása van.

Déli kedvenc

A kutatók már bebizonyították, hogy a déligyümölcsöket rendszeresen fogyasztók körében kisebb a kockázata a rákos megbetegedéseknek, erős antioxidáns, lúgosító hatása, valamint magas bioflavonoid tartalma miatt. A mandarin Kínában és Vietnámban őshonos, Európába csak a XIX. század elején jutott el, míg Amerikába csak ennek a századnak a közepén.

Népi kedvenc

A mandarint már a népi gyógyászat is jól ismerte, elsősorban lázas betegeknek ajánlották a fogyasztását. Hurut, köhögés esetén is hatásos, erősen köptető. Magas C-vitamin és egyéb ásványi anyag tartalma miatt erősíti az immunrendszert, és vitalizál. A benne található sok-sok A-vitamin gyulladáscsökkentő. Többek között magas rost tartalma miatt is jótékonyan hat az emésztésre, májtisztító hatású, sőt a hasmenés ellen is ajánlott.

Diétás kedvenc

A diéta legnehezebb része, hogy le kell mondani az édességről. Csokoládé vagy hasonló helyett azonban érdemes egy édesebb gyümölcsért nyúlni, mint amilyen a mandarin, amiben összetett szénhidrátok vannak. Ezek nem hirtelen emelik meg a vércukorszintedet, hanem fokozatosan, és hatásuk is ugyanilyen tempóban múlik el a hirtelen visszazuhanás helyett. Így a mandarin segít, hogy számos, a fogyókúrával járó kellemetlenséget elkerülj, mint az ingerlékenység, a fáradékonyság, vagy a fejfájás.

69507079 - tangerines on black background

Méregtelenítő kedvenc

A többi citrusféléhez hasonlóan a mandarin is elősegíti a méregtelenítést, mégpedig úgy, hogy felgyorsítja a máj és a vese működését, ezzel pedig a vízhajtást és a természetes zsírbontó folyamatokat is elősegíti. Mivel kiváló C-vitamin forrás, a szervezet zsíranyagcsere folyamataihoz elengedhetetlen tápanyagot is pótolhatod belőle. A mandarinban található nobiletin nevű anyag képes megelőzni számos, az elhízással összefüggésbe hozható betegséget, sőt magát az elhízást is.

A héja is kedvenc

Cukorbetegek számára hatékony része a gyümölcsnek a héja, mert ez is segít a vércukorszint csökkentésében. Készíts főzetet úgy, hogy három mandarin héját 10 percig forralod 1 liter vízben. Tárold hűtőben, szűretlenül, és naponta fogyassz belőle egy keveset.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X