Főoldal > DIÉTA > Száműznéd a glutént? Így csináld! 

Száműznéd a glutént? Így csináld! 

diétaegészségéletmódváltásfogyásgabonagluténgluténérzékenységgluténmentestáplálkozás
0

Írta:

Az egészséges élethez kapcsolódó elhatározásaid között szerepelhet, hogy száműzöd a glutént az étrendedből. Mivel egyre több ember szenved lisztérzékenységben, ha rossz az emésztésed, gyakran jársz wc-re, a székleted nem a megfelelő, mindenképpen megér egy próbát, hogy száműzd a búzaféléket, hátha a probléma okát szünteted meg.

De a búzafélék nem csupán az emésztésedre lehetnek rossz hatással. Könnyen okozhatnak szorongást, fejfájást, sőt, bizonyos kutatási eredmények szerint még depressziót is előidézhetnek. Ha szeretnél megszabadulni a gabonaféléktől, de nem tudod, hogyan és mikor kezdj hozzá, adunk pár tippet, hogy könnyebb legyen a dolgod.

1. Stresszmentes időszakot válassz az átállásra

Olyan időszakot próbálj választani a gabonafélék kiiktatására, amikor nem ér túl sok stressz. Például ne azt a hétvégét lődd be, amikor családi program van, és ne is azt, amikor egy új projektbe kezdesz a munkahelyeden, mert már akkor el fogod bukni a dolgot, mielőtt rendesen belekezdtél volna. A legjobb, ha egy nyugodt hétvégét választasz. Ettől persze nem kell lemondanod a kényeztetésről: nézz filmeket, igyál bort, menj el masszíroztatni, élvezd a pihenést!

2. Hagyd ki az edzést

Amikor belekezdesz az új diétába, ne gyötörd a tested az edzéssel. És ha nem edzel, ne érezz lelkiismeret-furdalást miatta! Ha mindenképpen mozogni szeretnél, menj és sétálj egyet az erdőben vagy a környéken, esetleg biciklizz egy keveset. Nem az a cél, hogy semmit ne mozogj, hanem az, hogy ne egy kemény edzést kényszeríts magadra, amikor eleve nehéz napod van.

3. Hidratálj

Minden diéta sarkköve a hidratálás. Ha a gabonaféléket száműzöd az étrendedben, az első pár napban sokkal többet érdemes inni az addiginál, mert a nátrium-visszatartást befolyásolja a glutén elhagyása, a tested vizet fog elengedni. Ha az első néhány napban nem kompenzálod a veszteséget, előfordulhat szédülés, hányinger, izomgörcs. Érdemes már reggel 2 nagy pohár vízzel indítani a napot, hiszen éjszaka nagyon sokáig nem jut folyadékhoz a tested.

4. Sózz

Igazán pontosan tengeri sóval vagy más ásványi tartalmú sóval szórd meg az ételt, hogy kompenzáld az inzulinszint esése következtében fellépő sóveszteséget, amiről az előző pontban írtunk. Ha megfelelő mennyiségű vízzel fogyasztod, a só segít meggátolni a lábgörcsök előfordulását.

5. Figyelj oda a magnéziumra

A magnéziumhiány komoly problémákat okozhat, például csontritkulást, magas vérnyomást, izomgörcsöket és szívritmuszavarokat. A magnéziumhiány nagyon gyakran kapcsolatban áll a gabonafélék rendszeres fogyasztásával. Ha a magnéziumfogyasztásodra kicsit jobban odafigyelsz a glutén kiiktatása során, akkor elkerülheted az alvási zavarok és izomgörcsök kialakulását.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X