Főoldal > DIÉTA > Ezért ne igyál soha többé semmilyen üdítőt

Ezért ne igyál soha többé semmilyen üdítőt

cukorcukorbevitelcukros üdítőfogyásgyulladáshízáslapos hasszénsavas üdítőüdítő
0

Írta:

Akármennyiszer is hallottad, hogy a szénsavas üdítők egészségtelenek, mégsem tudsz lemondani róluk? Tudd meg, mennyi pozitív hozadéka van, ha végleg elhagyod a cukros löttyöket, és soha többé nem fogsz sóvárogni utánuk.

Ledobsz néhány kilót

Talán te lepődsz majd meg a legjobban azon, hogy milyen könnyen lemegy rólad néhány kiló felesleg, ha szénsavas üdítők helyett ezután a vizet részesíted előnyben. Képzeld, egy pohár kólában összesen 8 szem kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van. Ha végiggondolod, hogy valószínűleg te nem csak egy pohárnyival iszol meg naponta, egyből nem tűnik olyan hihetetlennek a szembetűnő súlyvesztés, amit az üdítőmegvonással érhetsz el.

Jobb lesz a vérképed

A szénsavas üdítőknek az a veszélye, hogy mivel folyékony, agyunk nem érzékeli olyan nagy veszélynek, mint a szilárd halmazállapotú sütiket, csokikat, nasikat. Pedig sokkal többet ártasz szervezetednek, ha ezek az italok a mindennapjaid részét képzik, mintha néha-néha megennél egy-egy szelet süteményt. Ha nem iszol több cukros levet, még a vérképed, vércukorszinted is sokkal jobb lesz, hiszen megszabadulsz az állandó “cukorutánpótlástól”.

Szebb lesz a bőröd

Ha nem iszol több cukorral turbózott üdítőt, akkor nem csak az édes méregtől szabadulsz meg, de rengeteg egészségtelen adalékanyagtól is. Ezek nem csupán az egészségedet rombolják, de még a külsődön is nyomot hagyhatnak. A cukor és az adalékanyagok tulajdonképpen mérgek, amik nem csak belső szerveidben, hanem bőröd alatt is fel tudnak gyülemleni gyulladások formájában. Ha megszüntetted a pattanásokat tápláló méreganyagokat, azt bőröd is meg fogja hálálni.

59872823 - woman drinking a cola

Elkerülhetsz jó néhány betegséget

A cukros ételek, italok rendszeres fogyasztása nem csupán a cukorbetegségnek biztosítanak melegágyat, de számos más betegség okozója is lehet a túlzott cukorfogyasztás. A szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatok kialakulásának esélyét is csökkented, ha ezentúl csökkented a cukorfogyasztást, akár úgy, hogy nem iszol több szénsavas üdítőt.

Kiegyensúlyozottabbá válsz

“Olyan rosszkedvű vagyok, eszem, iszom valami édeset” – ugye ismerős? Sokan esnek abba a csapdába, hogy levertségre hivatkozva felvidítják magukat egy kis édességgel. Rövid távon lehet, hogy hatásos, hiszen a boldogsághormonok aktiválódnak a finom ízeket érezve, ám hosszú távon függőséget okoz, és mindaddig rosszkedvet is, amíg újra és újra meg nem jutalmazzuk magunkat. Ha azonban nem eszel, iszol több cukros élelmiszert, egy idő után már nem fog frusztrációt okozni benned a cukorhiány, sokkal kiegyensúlyozottabbá válsz, és a hangulatingadozásnak is búcsút inthetsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X