Főoldal > DIÉTA > Fogyj kökénnyel!

Fogyj kökénnyel!

bogyódiétafogyásgyógynövénygyógyteakökénynövényteavitamin
0

Írta:

A kökény Európa egyik legelterjedtebb gyógynövénye, már a népi gyógyászat is sok dologra javasolja, többek között a fogyókúrázóknak nagy segítség a belőle készült tea.  Ráadásul a kökény gazdag C-vitamin-forrás, hatékony szív-, és érrendszer gyógyító, és még finom is.

Bárhol, bármikor

A kökény egy olyan gyógynövény, ami szinte bárhol megterem. Fanyar íze miatt talán kevésbé népszerű, de éppen ez adja a sok jótékony hatását. Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, valamint bővelkedik flavonoidokban is, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát. A növény húsában található még ellagsa, mely szintén egy rákellenes hatású flavonoid. Ennek köszönhető erősítő, emésztést serkentő, zsírégető, baktériumokat gátló hatása van. Virágjában pedig egy B17 nevű vitamin található, ami egy természetes kemoterápiás anyag.

Fogyasztó titka: a virága

A kökény csodát rejtő része a virágzata. A gyógynövénytermesztők az éppen csak bimbódzó, apró, tömött, fehér szirmokat szüretelik le, melyek szárítás után azonnal használhatóak is. A kökényvirág tea beindítja az emésztést, salaktalanító, hashajtó és vértisztító hatású, emellett enyhe vízhajtó tulajdonságának köszönhetően a kötőszövetekben elraktározódott fölösleges folyadéktól is segít megszabadulni. A kökény nélkülözhetetlen kelléke az étrendednek, ha nagyobb fogyókúrára szántad el magad. Az egyik legtermészetesebb módszer az éhség leküzdésére. Zsírcsökkentő hatását a sok C-vitaminnak is köszönheti. Ízvilága remekül passzol az almához.

64896175 - blackthorn berries in a wooden spoon on table with blurred background.

Tisztít és nyugtat

A kökény jót tesz a bélhurutnak, jótékonyan hat az anyagcsere-szabályozó mechanizmusokra, és általános immunerősítő hatása is van. Érdemes kúraszerűen is fogyasztani, kiváló turmix vagy smoothie készíthető belőle, de, ha túl savanyúnak találod más gyümölccsel, vagy mézzel is édesítheted. A kökény kérge idegnyugtatóként is alkalmazható. Segít leküzdeni a stresszt, ellazít, és nyugodtabb hétköznapokat biztosít a rendszeres fogyasztása. Egy friss kutatás eredményei bizonyították, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök, mint amilyen a kökény is, olyan betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór.

Így készítsd el 

A terméséből készülhet lekvár is, a kérgéből pedig nyugtató hatású főzet. Egy evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel forrázd le, 20 percig hagyd állni, majd szűrd le. Naponta 3×2 dl tea fogyasztása ajánlott, és nem csak a súlyod, hanem az egészségi állapotod is változni fog.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X