Főoldal > DIÉTA > Így maradj mindig fitt és egészséges!

Így maradj mindig fitt és egészséges!

diétaedzésegészségéletmódváltásfittségfogyáshobbiizommozgássportzsírégetés
0

Írta:

Egész évben szeretnél formában maradni, boldog és kiegyensúlyozott lenni, és elkerülni a betegségeket?

„Tiszta” ételek fogyasztása

A „tiszta” étkezés egyre elterjedtebb, tekintve, hogy a betegségek nagy hányada a „szennyezett” élelmiszerekre vezethető vissza. Ez a szennyezettség természetesen nem a higiénia hiányára utal, hanem az ételekben található tartósítószerekre, adalékanyagokra, hormonokra. Bár nehéznek, macerásnak tűnhet eleinte, hogy mindezeket kizárjuk az életünkből, mégsem lehetetlen. Ha odafigyelünk, hogy a zöldséget, gyümölcsöt biopiacon, a húsokat pedig hormonmentesen, egy megbízható tenyésztőtől vásároljuk, már sokat teszünk nem csak étkezésünk, de testünk belső tisztaságért is.

Kevesebb ülés, több mozgás

Az ülőmunka a 21. század egyik legnagyobb veszélye. A hátfájáson és egyéb más mozgásszervi betegségeken kívül közvetve bár, de akár súlyos betegségekhez is vezethet. Megelőzheted a komolyabb problémákat, ha rendszeresen, akár naponta váltogatod ülőhelyedet (jó minőségű irodai szék, fitball, térdeplőszék), de ideje egy álló asztalt is beszerezned. Természetesen a rendszeres testmozgással is kompenzálhatod a rengeteg görnyedést, ami nem csak gerincednek, de általános egészségednek, fittségednek és persze a vonalaidnak is igen jót tesz.

42138469 - young, beautiful, sports girl does exercises on a fitball at the gym. toning.

Több alvás, kevesebb stressz

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvást sokan még mindig nem veszik elég komolyan, pedig a rövid vagy nyugtalan éjszakák az egészségünkre nézve is komoly következményekkel járhatnak. A korán kelés egy szükséges rossz, de az estek túlnyomó többségében inkább a késői fekvéssel vannak nagyobb problémák. Fontos, hogy már este 11 óra előtt ágyba bújjunk, és 7-8 órát igyekezzünk egyhuzamban végigaludni. Ha kell, hallgassunk esténként meditációs zenét, gyújtsunk teamécsest nyugtató hatású illóolajok alatt, vagy csak beszéljük ki szeretteinkkel a nyomasztó gondokat.

Élmények gyűjtése

Elgondolkoztál már azon, hogy egy cipő vagy ruha árából mennyi élménnyel lephetted volna meg magad? Persze ismerjük az érzést, amit egy új szerzemény megvásárlása kivált belőlünk, de mégsem összehasonlítható azzal, amit a szabadidőnk aktív eltöltése okozhat számunkra. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de néha jól tud esni egy spontán vacsora a kedvenc éttermünkben, egy koncert-, mozi- vagy színházélmény. A legmeghatározóbb élmények ráadásul teljesen ingyenesek: egy hosszú, esti séta a friss hóban, egész napos bolyongás az erdőben, egy nagy játék a kutyusoddal – na ezek azok, amelyek a mentális egészségedhez egész biztosan hozzájárulnak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X