Főoldal > DIÉTA > Itt a retekszezon, fogyassz belőle minél többet

Itt a retekszezon, fogyassz belőle minél többet

diétaegészségegészséges életmódegészséges táplálkozásretek
0

Írta:

A tavasz első hírnöke a retek – már ami a zöldségféléket illeti. Nem csak friss, kissé csípős íze miatt tesszük az asztalra már az első szabadtéri lakomáknál, hanem jótékony egészségügyi hatásai miatt is.

Köhögéscsillapító 

Hiába a csicsergő madarak, és az egyre melegebb napok, márciusban még bőven beleeshetünk a betegségekbe. A láz, köhögés, orrfolyás igencsak megterheli a szervezetet. A retek a népi gyógyászatban azonban hatékony köhögéscsillapító és nyákoldó, ezért érdemes belőle akkor is nagyobb mennyiségben fogyasztanod, ha már ledöntött a lábadról valami nyavalya.

Segít az epekő megelőzésében

Az epekőre való hajlamot a génekben is hordozhatjuk, de az életmód is nagy szerepet játszik a kialakulásukban. Azonban helyes táplálkozással, megfelelő étrenddel megelőzhető. Természetgyógyászok szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak retket, sokkal kevesebb az esélye a kövek kialakulására, mint azoknál, akik soha nem tesznek a tányérjukra ebből a különleges ízű zöldségből.

19109510 - radish

Javítja az emésztőrendszer működését

A tavaszi tisztítókúráknak nem csak magas víz- és vitamintartalma miatt van nagy szerepe a reteknek, de az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt is. A retek ugyanis magas rosttartalma miatt megszünteti a székrekedést, gyorsítja az anyagcserét, így a szervezet sokkal gyorsabban megszabadul a felesleges salakanyagtól valamint a mérgektől.

Fokozza a vérkeringést

A keringési problémák nőket és férfiakat egyaránt érinthet, és igen komoly betegségekhez is vezethet. Mivel a piros az életet, életerőt szimbolizálja, így a piros színű ételek fogyasztásával mi is új energiával töltekezhetünk fel. A vér az egész testünkben kering, és élettel szövi körbe azt. Ráadásul a vér színével megegyező retek nem csak stabilizálja, de még fokozza is a vérkeringést, így extra vitalitással és lendülettel tölt fel bárkit, aki fogyasztja.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X