Főoldal > DIÉTA > Ezért éri meg epret fogyasztani

Ezért éri meg epret fogyasztani

antioxidánsegészségekcémaepereperszezonfogyásgyümölcskoleszterinrostvércukorszintvitamin
0

Írta:

Az eper nemcsak a legistenibb tavaszi csemege, hanem az egyik legegészségesebb is. Olyan rövid az eperszezon, használd ki, és egyél belőle minél többet, amíg lehet.

Szuper antioxidáns-forrás

Nemcsak az íze, de magas antioxidáns-tartalma miatt is igazi szupergyümölcs az eper. A benne található vegyületek egyes daganattípusok (nőgyógyászati, bélrendszeri) kialakulásának kockázatát is csökkentik, de a bőr öregedési folyamatait is késleltetik. Méltán nevezhető az eper az egészség és a szépség gyümölcsének egyaránt.

Normalizálja a vércukorszintet

A hirtelen lezuhanó, illetve megugró vércukorszint is ugyanannyira káros. Nemcsak a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia előszobája lehet, ha nem figyelünk kellőképpen, de a fogyókúrát is tönkreteheti. Az eper rendszeres fogyasztása hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, még akkor is, ha egyszerű szénhidrátok (pékáruk, tészták) után fogyasztjuk.

58809545 - strawberries in white cup on wooden grey desk. stock photo.

Csökkenti a koleszterinszintet

A szamóca szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását rengeteg tanulmány igazolja. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vérben a rossz koleszterin szintje, és megelőzhető az érfalak károsodása is. Akinél a genetikai hajlam, helytelen táplálkozási szokások vagy mozgásszegény életmód miatt nagyobb az esély a szívbetegségre, egészsége megőrzése érdekében érdemes minél többet ennie ebből az illatos csemegéből.

Csökkenti az ekcéma tüneteit

Az epernek sok más pozitív tulajdonsága mellett még erőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van. Ez számos kisebb és nagyobb megbetegedés esetén is felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat, enyhítheti a tüneteket, panaszokat. Még egy olyan makacs és sok kellemetlenséggel együtt járó bőrbetegség tüneteit is csökkentheti, mint az ekcéma. A bőrszárazságnak és -viszketésnek búcsút inthetnek azok, akik sok epret, illetve abból készült finomságot esznek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X