Főoldal > DIÉTA > Az egészséges szokások kialakításának 4 titka

Az egészséges szokások kialakításának 4 titka

diétaegészségéletmódváltásfogyásmozgássportszokás
0

Írta:

A legtöbben jól tudjuk, mit kellene tennünk ahhoz, hogy egészségesebben éljünk. Az elhatározások többsége nem is az elméleten, hanem a gyakorlaton bukik meg. Sok világmegváltó terv mindössze néhány hétig tart ki, utána pedig valahogyan elsüllyed a hétköznapok és persze a rutinok tengerében.

A helyzet mégsem teljesen reménytelen. Ha betartasz néhány egyszerű szabályt, akkor te is sikerrel veheted a változás útjában álló akadályokat.

Ismerd fel a buktatókat

Mielőtt új szokások kialakításába fogsz, jó, ha felismered a leggyakoribb csapdákat. Az első hiba, melyet sokan elkövetnek, hogy túl gyorsan túl nagy feladatot vállalnak: elhatározzák, hogy már holnaptól teljesen paleo módon étkeznek, heti ötször edzenek, és így tovább. Vagyis nem reálisak az elvárásaik a teljesítményükkel szemben. Ebből következik mindjárt a második hiba. A mindent vagy semmit elvén, egy apró kihágás után feladják, pedig mindenhonnan van visszaút. Gyakran előfordul, hogy túlságosan gyors eredményt várunk és elcsüggedünk, ha a cél lassabban teljesül, pedig minden változáshoz idő kell. Ha ezeket a csapdákat ismered, akkor jöhet a célkitűzés szakasza.

Fogalmazd meg a tágabb célt

Először is fogalmazd meg, milyen célt akarsz elérni a változással. Miért szeretnél például lefogyni, megerősödni, egészségesebben élni? Elég fontos ez a cél? Például szeretnél ismét formába kerülni, hogy ismerkedj, vagy megválnál néhány kilótól, hogy jól álljon rajtad az esküvői ruha, amit kinéztél? Mindegy, mi a cél, a lényeg, hogy erőt adjon és lásd magad előtt nap mint nap. Ehhez érdemes egy olyan képet is keresned, amely tükrözi a vágyad és motivál. Ha megtaláltad, tedd jól látható helyre.

52237384 - close up of colorful smoothies with various ingredients.  superfoods and healthy lifestyle or detox  diet food concept.

Hekkeld meg a szokásokat

A szokások három részre bonthatók: a kiváltó inger, maga a cselekvés, és a jutalom. Ha szétszedsz egy-egy rutint, akkor helyettesítheted az egyes elemeiket. Például, előfordulhat, hogy a délutáni fáradtság ellensúlyozásaként elmajszolsz egy szelet csokit, ez pedig hozza magával a boldogsághormonok felszabadulását – legalábbis addig a néhány percig. Az első lépés, hogy azonosítod az ingert, mely ez esetben a fáradtság. Ezután döntsd el, mint teszel, ha rád tör a délutáni fáradtság. Például lemehetsz sétálni egyet, tornázhatsz egy kicsit, ihatsz egy pohár vizet vagy egy teát. Igen ám, de mi lesz így a jutalommal? Ekkor a jutalmat is neked kell kitalálnod, mellyel megajándékozod magad az erőfeszítéseidért: például cserébe a hétvégén eszel valamilyen egészséges, cukormentes édességet, valamilyen kellemes programon veszel részt vagy több hét elteltével veszel egy új (sport)kiegészítőt.

Használj külső támpontokat

Ha az ember pusztán a saját, belső erőforrásaira akar támaszkodni, melyet gyakran akaraterőnek és motivációnak neveznek, nehéz dolga lesz. Ha szeretnéd megkönnyíteni az utad, vegyél igénybe külső segítséget. Nem kell mindjárt nagy dolgokra gondolnod: beállíthatsz például emlékeztetőt a telefonodban, vezethetsz naplót a haladásodról és a sikereidről, és elháríthatod az akadályokat az új szokás útjából: például már este odakészítheted az ágyad mellé a reggeli futófelszerelést, hogy ébredés után csak bele kelljen ugornod. Érdemes olyan barátokat, társakat keresned, akik hasonló cipőben járnak, és tartják benned a lelked, ha elvesztenéd a hited. Akikkel együtt sportolhatsz, együtt főzhetsz, így nemcsak hasznosan, de kellemesen is telik az átállás ideje.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X