Főoldal > DIÉTA > Diéta vagy fogyókúra? Nem mindegy!

Diéta vagy fogyókúra? Nem mindegy!

diétaedzésétkezésfogyásfogyókúrazsírégetés
0

Írta:

Az internet naponta százával szórja ránk a fogyókúrás tippeket, követendő étrendeket, gyors fogyást ígérő csodaszereket. Nem árt azonban óvatosnak lennünk, mert ezek a lehetőségek nem biztos, hogy a legjobb megoldást kínálják számunkra.

Abonyi Orsi dietetikus segít, hogy tisztábban lássuk a fogyókúrákkal kapcsolatos tévhiteket és a diéta pontos meghatározását.

Fogyni kúrával?

„A fogyókúra nem a legjobb megoldás a kívánt testsúly elérésére. Ahogy a neve is mutatja, csupán kúraszerűen alkalmazzuk, majd miután visszatérünk a normál étrendhez és életvitelhez, az egész addigi eredményünk semmivé válik, illetve plusz kilókká alakul.” – mondja Orsi.
Ha fogyókúrázunk, hajlamosak vagyunk túlzásba esni a megszorításokat illetően, és annyi energiát sem biztosítunk szervezetünk számára, ami a létfenntartáshoz szükséges.

A kielégítő táplálkozás hosszú távú megvonása egyfajta pánikreakciót vált ki a szervezetből, mely hatására elkezd raktározni, majd kamatostul visszakövetel minden kihagyott  falatot – ez okozza a rettegett jojó effektust. Egy helyesen összeállított diéta azonban jól követhető, és valódi, hosszú távú változást hoz.

A diéta fenntartható

„A diéta étrendet jelent, és vele együtt egy olyan élethosszig tartó megoldást kínál, amely kivitelezhető, sőt az egészségünkre sem káros. Az is nagyon fontos, hogy minőségileg se térjünk el a javasolt étrendtől. Kerülendő a túlzott zsírfogyasztás, a feleslegesen emelt mennyiségű fehérje, vagy a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése. A cél, hogy megtaláljuk azt az energiamennyiséget abban az arányos elosztásban, ami számunkra megfelelő. Így a nap végére több energiát használunk fel, mint amennyit bevittünk, ami lassú, de tartós fogyást eredményez ” – teszi hozzá a szakértő.

Lépésről lépésre

Nem szabad elfelejtenünk, hogy egyénenként változik, kinek mit igényel a szervezete. Mindenkinek más betegsége, allergiája van adott esetben, tehát egyáltalán nem biztos, hogy az ismerősünk, vagy rokonunk diétája számunkra is egészséges és célravezető.

86642281 - healthy food for healthy life! unrecognizable woman showing heart sign over the salad made from fresh vegetables; healthy eating concept

„Mielőtt bárki drasztikus változtatásokhoz folyamodna, első lépésként keressünk fel egy dietetikust. Miután áttanulmányozta orvosi leleteinket, laboreredményeinket, részletesen kikérdezetett szokásainkról és étrendünkről, személyre szabottan fogja kialakítani a számunkra legmegfelelőbb diétát. Ezáltal könnyebbé, sőt akár még élvezetessé is tehető az életmódváltás, ami magával hozza a kívánt testsúlyt és a jobb közérzetet” – tanácsolja Orsi.

Tippek, hogy sikeres legyen az életmódváltás

  1. Türelem:
    Ha megvan a személyre szabott diétánk, na meg az elhatározásunk, vágjunk bele, de hagyjunk időt szervezetünknek hozzászokni az újdonsághoz és ne keseredjünk el, ha egy hét után nem értünk el látványos változást.
  2. Fokozatosság elve:
    Egészséges fogyás heti fél és egy kiló közt mozog, ne akarjunk az első héten 3 kilótól megszabadulni, mert nem lesz tartós. Ha betartjuk az étrendünket, szépen elindul lefelé a mérlegünk mutatója.
  3. Mozgás:
    A diéta akkor a leghatékonyabb, ha legalább heti háromszor edzünk. Eleinte nagyobb arányban végezzünk kardióedzést, kevesebb erősítéssel. Miután elértük a kívánt súlyunkat, egyenlő arányba hozhatjuk a kettőt, vagy tovább növelhetjük az erősítő edzések számát.

Szöveg: Szabó Szamanta, a Centrál Médiaakadémia hallgatója

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X