Főoldal > DIÉTA > Napozz a lapos hasért!

Napozz a lapos hasért!

D-vitamindiétaegészségfogyásfogyókúrahormonnapozás
0

Írta:

A fogyókúrának nemcsak megerőltető, de kellemes részei is lehetnek.

Ha fogyni szeretnél, nemcsak a kalóriákat és a pulzusod kell számlálnod, de érdemes utánajárnod a vitaminszintednek is, mert ezen is múlik, milyen gyorsan haladsz az álomalak felé. A kutatók már régóta tudják, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható az elhízással, és több kísérlet is bebizonyította, hogy a D-vitamin szedése látványosan hozzájárul a fogyáshoz.

Gyorsítja a fogyást

A Milánói Egyetemen 2011 és 2013 között 400 túlsúlyos résztvevőt vizsgáltak. A kísérleti alanyokat három csoportra osztották, és míg mindenkinek csökkentett kalóriatartalmú étrendet írtak elő, az egyik csoport havi 100 000 egységnyi (UI/NE) kolekalciferolt (D3-vitamint) kapott, a másik csoport 25 000-et, míg a harmadik semennyit. Fél év elteltével mindhárom csoport eredményeit összevetették, és azt találták, hogy míg a D-vitamin-mentes csoport átlagosan 1,2 kg súlyvesztést könyvelhetett el, a 25 000-es csoport tagjai 3,8 kg-ot, míg a 100 000-esek 5,4 kg-ot fogytak. Az eredmények a derékkörfogaton is mérhetők voltak. Annál karcsúbbak lettek az egyes csoportok tagjai, minél több D-vitamint kaptak: átlagosan 3,21, 4 illetve 5,48 cm-el.

17374641 - woman with suntan lotion at the beach in form of the sun

A hasi zsír és a D-vitamin

Ezek után nem meglepő, hogy a kutatók figyelme kimondottan a hasi zsír felé fordult. Nemrégiben holland tudósok azt találták, hogy a D-vitamin hiány jellemzően a nagyobb hasi zsírpárnákkal jár együtt a nők és férfiak körében egyaránt. Míg a nők között elsősorban azoknál feltételezhető D-vitamin-hiány, akik főleg hasra híznak, a férfiaknál az elhízás általában köthető az alacsony D-vitamin szinthez.

Mi is a D-vitamin?

A D-vitamin a hormonokhoz hasonlóan viselkedő anyag, mely segíti a kalcium, a magnézium és a foszfát felszívódását. A D-vitaminok közül az ember számára a kolekalciferolként is ismert D3-vitamin a legfontosabb, emellett az ergokalciferolnak, vagyis a D2-vitaminnak jut fontos szerep. Míg utóbbihoz bizonyos ételekből juthatunk hozzá, a D3-vitamin elsődleges forrása a napfény, egész pontosan az UVB-sugárzás. Ennek hatására keletkezik D3-vitamin a bőrben található 7-dehidrokoleszterinből, a napozás tehát nemcsak a vitaminfeltöltésre, de a koleszterinanyagcsere karbantartására is remek módszer, és ezek szerint mértékkel, megfelelő napvédelem mellett végzett napozás a fogyókúrának is hatásos kiegészítője. Ugyanakkor jelentős D-vitamin-hiány és túl erős UV-sugárzás esetén táplálékkiegészítők szedése is javasolt, mert így biztosan hozzájutsz a szükséges mennyiséghez.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X