Főoldal > DIÉTA > 7 egészségesnek hitt szénhidrát, amit érdemes kerülni

7 egészségesnek hitt szénhidrát, amit érdemes kerülni

cukorketogén diétarostszénhidrát
0

Írta:

Nem minden szénhidrát ellenség, de ezek biztosan!

A ketogén diétának köszönhetően a szénhidrát ismét ősi ellenséggé vált, az elhízás elsőszámú felelőseként megnevezve. Hatalmas tévhit azonban, hogy ez a makrotápanyag teljesen haszontalan, ugyanis nélkülözhetetlen szerepet játszik az emberi szervezet megfelelő működésében. Ráadásul tele van rostokkal és egyéb fontos tápanyagokkal. Nem érdemes tehát teljesen mellőzni, csupán azon fajtáit, amelyek rengeteg cukrot és üres kalóriát tartalmaznak.

Az tiszta sor, hogy a fehér kenyér és a fánk nem éppen alakbarát, de léteznek ennél meglepőbb szénhidrátok, amelyek igencsak ártanak a fogyókúrádnak és a vércukorszintednek. Ha eddig a diéta jegyében ropogtattad a pufi rizst és a müzlit, itt az ideje, hogy lecseréld őket egészségesebb alternatíváikra.

Puffasztott rizs

Bár ezt a sós, hungarocell ízű szénhidrátot biztos te is csak a fogyókúra miatt iktattad be az étrendedbe, valójában olyan üres kalória, amitől még jól sem laksz. Egy átlagos szeletben 17 kalória van, ami mindjárt nem tűnik olyan kevésnek, ha egy egész zacskónyit elrágcsálsz belőle. Cseréld le inkább teljes kiőrlésű toast kenyérre, amelyben ugyanennyi szénhidrát található, de jóval több rostot rejt, ezáltal sokkal telítőbb.

35954952 - rice galettes and blueberries in blue bowl

Fehér rizs

Ha te is megirigyelted a testépítők bámulatos alakját, ezért kizárólag csirkemellet vagy hajlandó enni fehér rizzsel, jobb, ha tudod, hogy ez a köret finomított szénhidrát. A feldolgozás során a rost és az egyéb értékes tápanyagok mind elvesznek belőle. Már egy negyedbögrényi adagban 36 g szénhidrát van, így, ha mindig ez a köreted, garantáltan túl sok szénhidrátot viszel be a szervezetedbe. Egyél inkább a csirkéhez quinoát, amely kiváló fehérje- és rost forrás, ugyanakkor egy adagjában 10 g-mal kevesebb szénhidrát található, mint a rizsben.

Müzli

Az egészségesnek titulált müzlik és crunchy-k valójában tömve vannak cukorral, olyannyira, hogy akár egy nagy szelet süteményt is megehetnél helyettük. Fajtától függően, kis adagjuk minimum 22 g szénhidrátot tartalmaz. Alaposan böngészd át a címkét, mielőtt bedőlnél a teljes kiőrlésű, vitaminokkal dúsított és diétás feliratú, csábító dobozoknak. Válaszd inkább a zabpelyhet, amely rostban, E-vitaminban, szelénben, magnéziumban, cinkben és vasban is gazdag. Nemcsak kiválóan telít, de a koleszterinszintet is csökkenti.

Teljes kiőrlésű muffin

Bár kétségtelenül ez tűnik a legegészségesebbnek a pékség kínálatában, attól, hogy teljes kiőrlésű, még nem cukormentes. Már egy kisebb darab 350 kalóriát és 46 g szénhidrátot tartalmaz. Ha te is muffinfüggő vagy, készítsd el inkább házilag kedvenc édességed, csupa egészséges hozzávalóból.

Tortilla wrap

A tortilla wrap kétségtelenül nagyon finom, rengeteg egészséges finomság pakolható bele, ráadásul könnyen elérhető a boltok polcairól. Azonban a legtöbb változat finomított lisztből és hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajokból készül. Már egyetlen vékonyka wrap 35 g szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor nem túlságosan laktató. Igazán light tortillára vágysz? A legjobb, ha zöld leveles zöldségek közé teszed a csirke-, a pulykamellet vagy a halat. Nemcsak alig tartalmaz kalóriát és szénhidrátot, de tömve van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ízesített joghurt

Attól, hogy az adott joghurt light, még bőven tartalmaz cukrot, csak a zsírtartalma alacsonyabb. Egy kis doboznyi ízesített, light joghurt akár 45 g szénhidrátot is rejthet. Vegyél inkább natúr joghurtot és bolondítsd meg szezonális gyümölcsökkel.

Energiaszelet

Az energiaszeletek is egészséges árucikként kerülnek a boltok polcaira, pedig egy átlagos termékben közel 45 g szénhidrát található, és igencsak felelőssé tehető a vércukor ingadozásáért. Ugyanis tömve van cukorral és szirupokkal, amelyeknek kedvelt állagát és ízét köszönheti. Alaposan nézd meg az összetevők listáját, hiszen tényleg vannak diétás változatai is, amelyekben alig van szénhidrát, ugyanakkor igazi fehérjebombák.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X