Főoldal > DIÉTA > A 6 legveszélyesebb nyári étel

A 6 legveszélyesebb nyári étel

baktériumbetegségdiétaegészségételételmérgezésfagyifertőzéshústejterméktojás
0

Írta:

Piknikezés 30° fölött? Jobb, ha inkább vársz, míg kicsit lehűl a levegő! Egy amerikai kutatás szerint 6-ből 1 ember gyomorfájdalmakkal tér haza a piknikezésből, évi 128 000 ember pedig kórházba is került – csak azért, mert nem hűtötte le megfelelően a piknikezésre vitt tejtermékeket!

Hogy te ne ess ebbe a hibába, összegyűjtöttük neked néhány olyan veszélyes ételt, melyeket nem ajánlott a nagy melegben fogyasztani – akkor sem, ha hűtőtáskában tárolod őket!

1. Hamburgerhús

Itt a BBQ szezon, egymást érik a grillezések – a hamburgerhús mégsem a legjobb választás a nagy kinti lakomázáshoz. A nem megfelelően sütött hús E. coli (Escherichia coli) baktériumot  tartalmazhat, ami a vastagbélgyulladás legfőbb okozója. A betegség egy 24 órás lappangási idő után jelentkezik hasfájással és gyakori hasmenéssel – kimutatni pedig csak széklettenyésztéssel lehet a fertőzést.

2. Csírafélék

Nem is gondolnád, de igenis veszélyes otthon termeszteni a csírákat: a növekedésükhöz szükséges napfényes, meleg, párás környezet ugyanis tökéletes helyet biztosít a lappangó baktériumok számára: többek között E. colit, szalmonellát és liszteriózist is kaphatunk el tőlük.

3. Cézár saláta

Ha a Cézár salátához a hagyományos – nyers tojásokból – készült dresszinget készíted el, könnyen lehet hasmenés és gyomorbaj a vége! Ne aggódj: a boltokban készült dresszingek főzött tojásból ill. tojásaromával készülnek, szóval azoktól nem lehet bajod. A dietetikusok egyébként azt javasolják, hogy nyáron ne fogyasszunk nyers tojást, mert pillanatok alatt megromolhatnak.

6775457 - handful of eggs, nest eggs, concept, multi-tasking.

4. Saláták

Igen, a frissen szedett és a boltban kapható salátáktól is könnyen elkaphatsz egy fertőzést, ha nem volt alaposan megmosva, ha lepermetezték, ha egy vírust hordozó ember rátüsszentett, és még sorolhatnánk. Azért szükséges ezeket az „apróságokat” kiemelni, mert a salátákat sokan egy az egyben mossák, áztatják be – így csomó baktérium rajta marad. A biztonságos technika a levelenkénti megmosás az étkezési szakértők szerint.

5. Kagylófélék

Vízparton nyaralsz és csábítanak a tengerparti bárok? Kagylóféléket inkább ne fogyassz, ha jót akarsz magadnak! A kagylókon lévő Vibrio parahaemolyticus és Vibrio vulnificu baktériumok – ha nem tisztították meg megfelelően – erős gyomorgörcsöket és ételmérgezést is okozhatnak. Megdöbbentő, de egy felmérés szerint a kagylóktól származó ételmérgezések száma 52%-kal nőtt meg 2011 óta.

6. Házi készítésű fagylaltok

Csak úgy, mint a dresszingek többségét, ezeket is készíthetik el „véletlenül” nyers tojásból – ez egyenes út az ételmérgezéshez, szalmonellához.  A fagylaltokkal könnyen be lehet fürödni, ezért csak olyan helyen ajánljuk a megvásárlását, ahol megfelelőek az elkészítési és tárolási feltételek. Arra is érdemes figyelni, hogy a termékek rendesen legyenek hűtve, mert a nagy melegben hamar megromolhatnak a tejtermékek.

Fontos! Semmilyen ételt ne hagyj 4 óránál tovább a levegőn – különösen, ha a hőmérséklet közel van a 30°-hoz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X