Főoldal > DIÉTA > Ezek a legegészségesebb superfood-ok

Ezek a legegészségesebb superfood-ok

diétaegészségétkezésfogyássuperfoodszuperételtáplálkozás
0

Írta:

Ha az egészséges táplálkozás híve vagy, meg kell ismerned a legfontosabb superfood-okat ahhoz, hogy tudd, melyek azok az élelmiszerek, amelyeket rendszeresen az asztalra kell tenned. Ezek ugyanis a teljes, kiegyensúlyozott és egészséges élet legfontosabb hozzávalói.

A superfood-ok egyáltalán nem drága, nehezen hozzáférhető élelmiszerek. Azokat a tiszta, nyers és tápanyagokban gazdag ételeket nevezzük szuperélelmiszereknek, amelyek vegyszerektől és adalékanyagoktól mentesek, és organikus gazdaságból származnak.

Gabonák

Hiba lenne a gabonákat leírni, hiszen attól, hogy a finomított lisztet és az abból készült termékeket kerülni kell, még rengeteg más olyan gabonaféle létezik, ami nem csak tápláló, de rendkívül egészséges is. Egyél rendszeresen olyan zabot, hajdinát, kölest, tönkölyt és búzát, amelyek biogazdaságokból származnak.

Zöldségek, gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök többsége természetesen superfood, csupán a származási helyre kell figyelned, mielőtt megvásárolod őket. Térképezz fel biopiacokat, -gazdaságokat, vagy ismerkedj meg olyan gazdákkal, akikről biztosan tudod, hogy nem vegyszerezik növényeiket, és vásárod tőlük a zöldségeket és gyümölcsöket. Fontos, hogy idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyassz, hiszen az eper télen egész biztosan nem superfood.

59918159 - sprouted alfalfa seeds background

Csírák

A csírákkal gyakorlatilag bármelyik fogást megfűszerezheted, így nem csak finomabb és ízletesebb ételt kapsz, de sokkal egészségesebbet is. A búza-, brokkoli-, bab-, retek- és lucernacsíra mind-mind szuperélelmiszer, amelyek rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Serkentik az emésztést, esszenciális zsírsavakban gazdagok és gyulladáscsökkentőek is.

Tengeri herkentyűk

A fehér húsok közül a hal és más egyéb tengeri herkentyűk fogyasztása jelentősen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Értékes fehérjeforrások, magas az omega-3 zsírsav tartalmuk, ezért, ha heti 3-4 alkalommal fogyasztasz makrélát, lazacot, szardíniát, kagylót, rákot, akkor komoly megbetegedéseket előzhetsz meg.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X