Főoldal > DIÉTA > 7 ok, amiért gyakrabban kellene babféléket enni

7 ok, amiért gyakrabban kellene babféléket enni

antioxidánsbabemésztéshüvelyes
0

Írta:

Mikor ettél utoljára babot? Ha már nem is emlékszel, itt az ideje egy kicsit változtatni az étrendeden. 7 meggyőző okot tudunk mondani, amiért érdemes napi szinten fogyasztanod a hüvelyeseket.

1. Meghosszabbítják a várható élettartamot

Egy tanulmány szerint azok az idős emberek, akik legalább 20 gramm babfélét esznek egy héten, 7-8 %-kal megelőzik a korai elhalálozásuk esélyét. Mindemellett a babfélék a memória fejlesztésében és más agyi funkciók megfelelő működésében is segítenek – ez pedig szintén növeli a várható élettartam hosszát.

2. Megvédenek a betegségektől

Ha rendszeresen eszünk babféléket, kevesebb esélyünk van a felfázásra és az influenzára, de a diabéteszre és a kardiovaszkuláris megbetegedésekre való hajlamot is csökkentik – legalábbis egy friss amerikai kutatás szerint.

3. Javítják a koleszterinszintet

A hüvelyesekben igencsak alacsony a „rossz koleszterin” (azaz LDL) szintje, ezért ha problémák adódtak a koleszterinszinteddel, bátran cseréld le az étrendedben szereplő telített zsírsavas ételeket (pl. vörös hús, sült krumpli) rostban gazdag zöldborsóra, lencsére, fehér babra és vajbabra!

20243478 - various legumes on porcelain spoons

4.  Segítenek a fogyásban

Igazi csodaételek, hiszen a magas rosttartalmuk miatt sokáig eltelítik a gyomrot – ráadásul megannyi vitamin és ásványi anyag is található bennük. Cukrászok szerint az édes ízük miatt a sütemények összetevőiként használva is rendkívül jó szolgálatot nyújtanak, hiszen alacsony a glikémiás indexük, viszont gazdagak fehérjében és rostban.

5. Ápolják a bőrt

r a nyárnak már vége, nem árt, ha tudod: a babfélék a nap okozta allergiás reakciókon, a bőrpíron és a bőrégésen is hatásosan segítenek. Ha ez még nem lenne elég, egy kutatás azt is bebizonyította, hogy a babféléket rendszeresen fogyasztóknak kevesebb májfoltjuk és ráncuk van. Hogy miért? A hüvelyesek magas antioxidáns tartalmú polifenolokat tartalmaznak!

6.  Védik a környezetet

Ha a hús helyett néha inkább babfélét választasz, nemcsak a változatosabb lesz az étrended, hanem a Föld klímájának és környezetének megóvásában is segítesz! Különösen igaz ez a hüvelyesekre, hiszen a fogyasztásuk előtt nem kell őket nitrogénnel fertőtleníteni – leveleik már önmagában gazdagok nitrogénben, tehát öntisztítóak. 

7.  Nem gázosítanak

A régi közmondással ellentétben a hüvelyesektől nem bocsájtunk ki gázokat magunkból – illetve csak akkor, ha nagyon ritkán fogyasztjuk őket. A kutatások szerint minél gyakrabban fogyasztjuk, annál kevésbé viseli meg a gyomrunkat például a zöldbab.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X