Főoldal > DIÉTA > Így táplálkozz tisztán: a tiszta étkezés alapjai

Így táplálkozz tisztán: a tiszta étkezés alapjai

diétaegészségéletmódváltásenergiaétkezésfogyástáplálkozástiszta étkezészsírégetés
0

Írta:

Bármennyire hangzatosnak tűnik is az elnevezés, az ún. tiszta étkezés valójában a legősibb, legegyszerűbb táplálkozási forma. A tiszta étkezés megvalósítása napjainkban sem lehetetlen, csupán néhány alapvető szabályt kell betartani, hogy még egészségesebb és tudatosabb életmódot folytathassunk.

Válogasd meg az alapanyagokat

A tiszta étkezés alapja, hogy csak és kizárólag tiszta forrásból származó, ellenőrzött élelmiszereket fogyasszunk. Szerencsére ma már egyre több biotermék kapható, a biopiacokról nem is beszélve. De más, megbízható forrásból – termelőktől, ismerősöktől  – is beszerezhetjük ételeinket, a lényeg, hogy vegyszer- és tartósítószermentes termékeket vásároljunk.

Főzz

A legbiztosabbra akkor mehetsz ételeid minőségét illetően, ha te magad készíted el őket. Egészséges, organikus alapanyagokból csakis reformételek készíthetőek, és csak ekkor tudsz igazán minden pici részletre, hozzávalóra figyelni. Ráadásul még azt a pénzt is megspórolhatod így, amit egyébként a drágább, de lényegesen jobb minőségű ételek megvásárlására költesz.

Fresh green smoothie on rustic wooden background

Óvatosan a csomagolással

Az egészséges étkezés a környezettudatossággal is nagy mértékben összefüggésben áll. A csomagolt áruk nem csak rengeteg szemetet termelnek, de nagy részük egész biztosan nem bio. Ha teheted, vásárolj csomagolásmentesen húst, fűszereket, zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, és tárold pici dobozkákban vagy lebomló zacskókban őket.

A részletekre is ügyelj

Ha a főbb alapanyagokat biotermékekre cseréljük, már nagyon sokat teszünk a tisztább, egészségesebb étkezésért. Azonban olyan apróságokra is érdemes ügyelni, mint a zsiradék vagy a fűszerezés. Bár sokkal egyszerűbb előkapni a delikátot a fűszerespolcról, magas adaléktartalma miatt azonban jobb, ha mi magunk készítjük aszalt zöldségekből. Tápértéke mellett az íze is sokkal markánsabb. A zsiradékot pedig érdemes váltogatni, hol növényi (pl. kókuszolaj), hol állati (pl. libazsír) eredetűeket használni sütéshez-főzéshez egyaránt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X