Főoldal > DIÉTA > Ne rontsunk a gyerek étkezési szokásain

Ne rontsunk a gyerek étkezési szokásain

diétaételétkezésétkezési szabályétkezési szokásokgyerektáplálkozás
0

Írta:

Bármit is gondolsz róla, a kicsik már igen fiatalon rossz mintákat követhetnek az evés kapcsán. Ugyan sok tényező befolyásolja, hogy a gyerekek mit esznek meg (például a genetika), de mégis a szülők, illetve a környezetükben lévő felnőttek igen nagy hatással vannak rájuk. Adunk néhány tippet, hogy mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatosan.

1. Ne a viselkedés határozza meg az étkezést

Rossz irány, ha a jó vagy a rossz magaviselettől függ, hogy a gyerek milyen ételt kap. Ne ezzel jutalmazd vagy büntesd őket.

2. Nem csak az akaraterőn múlik

Bár van ráhatásunk a testünk formálására, de nem szabad elhitetnünk, hogy csakis az akaraterőn múlik. A szakemberek szerint nagyrészt genetikai adottságaink határozzák meg az alakunkat.

3. Bizonyos ételek megtiltása

Jó ötletnek tűnhet bizonyos ennivalók (pl. cukros, vagy zsíros) teljes megvonása, de nem biztos, hogy hosszútávon jót tesz. Lehet, hogy ettől inkább majd tiltott gyümölcsnek tartják azokat. Inkább az egyensúlyra kell törekedni.

4. Ne jelöljünk ki rossz vagy jó ételeket

Hasonlóan az eltiltáshoz, káros lehet, ha negatív vagy pozitív jelzőket használunk. Itt is inkább a mértékletesség a fontos. Illetve az, hogy a gyerek megtanulja mi a tápláló és élvezetes.

5. A kinézetük kritizálása

Természetes, hogy vannak vékonyabb és erősebb testalkatú gyerekek. A szakemberek szerint nem jó, ha a szülő emiatt kritikát fogalmaz meg. Inkább a szereteten keresztül ajánlott megpróbálni terelgetni őket.

13085726 - child looks with disgust for food.

6. A fogyókúra fontosságának hangsúlyozása

Sok gyereknek egyáltalán nincs szüksége diétára. Ám, ha a környezetében a felnőttek folyamatosan erről beszélnek, akkor azt gondolhatják, nekik is szükségük van erre. Légy óvatos az ilyen mondatokkal kicsik közelében.

7. Pozitív mintát mutatni az ételek kapcsán

Nem csak a kimondott szavakra, a viselkedésre is érdemes figyelni. A gyerekek ugyanis ezeket is ellesik a felnőttektől.

8. Ne kényszerítsd arra, hogy mindent megegyen

Hagyni kell, hogy a gyerekek döntéseket hozzanak. Lehet, hogy nem éhesek és ezért hagynak valamennyi ételt a tányérjukon.

9. Legyenek közös főzések és étkezések

Fontos, hogy legalább hetente egyszer a család közösen készítsen valami ételt és azt együtt fogyassza el. Ilyenkor jut idő beszélgetni, az élményeket elmesélni, ami lényeges a kapcsolatok szempontjából.

10. Koncentráljatok az étkezésre

Számos zavaró tényező befolyásolhatja a gyerekek étvágyát. Ha esztek, akkor ne legyen közben játék, tévézés, vagy telefonozás. Így a kicsit megtanulják, hogy tiszteletben kell tartani az étkezéseket. 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X