A finomítatlan gabonák értékes tápanyagokat rejtenek. Akkor is bőséges a választék, ha gluténérzékeny vagy!
Ízletes köretek, kenyér, sőt, gabonafasírt is szerepelhet az étrendedben, ha kerülöd a glutént. A nagyobb szupermarketekben, a bioboltokban, a piacokon is beszerezheted az alapanyagokat.
Kiváló lúgosító – a köles
Egyre több információt hallhatsz arról, milyen fontos, hogy megakadályozd a szervezet elsavasodását. A köles lúgosító hatást gyakorol a szervezetedre, ráadásul ásványi anyagokban is gazdag. Főként a magnézium és kálium tartalma jelentős, így ha stresszes időszakod van, mindenképp gondolj a kölesre! Megfőzheted köretként, de nagyon finom a köles-kőrözött, vagy édes változatban a kölestúró, palacsintába, rétesbe töltve.
Jolly Joker – a barna rizs
Szinte minden betegségben gyógyító hatású, a hagyományos kínai orvoslás nagyra becsült gabonafajtája. Rosttartalma egyenletessé teszi a vércukor-szintedet, és javítja az emésztést. Érdemes előző este vízbe áztatnod, majd másnap leszűrve, kevés sóval megfőzni. A főzési ideje valamivel hosszabb, mint a fehér rizsnek. Ízesítheted zöldfűszerekkel, vagy összekeverheted darált lenmaggal, így finom gabonafasírtot készíthetsz.
Egyél a rugalmasságért – a hajdina
Natúr és pirított változatban is megtalálod a boltokban a hajdinát, melynek legfőbb különlegessége, hogy szilíciumban gazdag. Ez az anyag hozzájárul az érfalak, a kötőszövetek és a bőr rugalmasságához. Megszépít és feszessé teszi a testedet. Ha előzőleg beáztatod, a hajdina nagyon gyorsan megfő. Gazdagítsd párolt sárgarépával, brokkolival, szeletelt gombával, így ízletes reform-rizottót kapsz. Édes változatban is elkészítheted, ekkor adj hozzá vaníliát, mazsolát, darabolt gyümölcsöt, és fogyaszd reggelire!
Fehérjeturbó – a quinoa
Ez a dél-amerikai gabona minden értékes aminosavat tartalmaz, ám az állati fehérjeforrásokkal szemben nem terheli salakanyagokkal a szervezetedet. Ha rendszeresen sportolsz, edzések után fogyassz quinoából készült fogást! Megfőzheted adalékanyag-mentes ételízesítővel, és ha tovább szeretnéd emelni az aminosav bevitelt, egyél mellé főtt babféléket, csicseriborsót. A quinoában folsav is található, ha babát tervezel, ezt az előnyét is kihasználhatod.
Növeld az erőnléted – az amaránt
Egészen apró magvakból áll ez a gabonafajta. A tél végén jelentkező fáradtság esetén gondolj rá! Kiemelkedő a vastartalma, megelőzheted vele a vérszegénységet. Kalciumban is gazdag, ezáltal erősíti a csontjaidat. Lizin is található benne, ez az aminosav fontos a szövetek regenerálódásához. A puffasztott amarántot használhatod müzliként, a nyers változatot ugyanúgy készítsd el, mint a megszokott köreteket. Ha só után vágyakozol, lehet, hogy káliumhiányod van – ezt is megoldja a különleges gabona.
Fotó: 123RF