Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért érdemes articsókát fogyasztani

5 ok, amiért érdemes articsókát fogyasztani

antioxidánsarticsókaegészségélelmiszerételflavonoidgyulladásrosttáplálkozászöldség
0

Írta:

Az articsóka egy Észak-Afrikában őshonos zöldség- és gyógynövény, amely korábban, leginkább afrodiziákus hatása miatt, drága ínyencségnek számított.

Napjainkban, markáns ízével, főként az olasz és a francia konyha egyik kedvence, leginkább salátákba vagy pizzákra kerül extra feltétként. Érdemes lenne hazánkban is gyakrabban fogyasztani, hiszen tele van értékes A-, C-vitaminnal, kalciummal, vassal, folsavval, rostokkal és antioxidánsokkal.

Bár a zöldségek többségét nyersen ajánlatos fogyasztani, a vitaminok és az ásványi anyagok magasabb felszívódása érdekében, az articsóka ez alól kivételnek számít, hiszen nyersen nem igazán ehető. Emiatt célszerű gőzölve vagy egy kevés olívaolajon párolva elkészíteni, hogy alábbi jótékony hatásait finom ízélménnyel párosítva élvezhessük.

Magas tápanyagtartalmú, fogyókúrás eledel

Egy közepes articsókában csupán 64 kalória rejlik, míg 7 g rostot, 3,5 g fehérjét és 14,3 g szénhidrátot, amelyből csak 1 g cukor, tartalmaz. Ugyanakkor tele van olyan értékes tápanyagokkal, mint az A-, C-vitamin, a kalcium, a vas, a folsav, a kálium és az antioxidánsok. Így a legszigorúbb fogyókúrában is hasznos társunk lehet, hiszen alig növeli napi kalóriabevitelünket, miközben gondoskodik róla, hogy szervezetünk ne szenvedjen tápanyaghiányt a diéta ideje alatt sem.

Tele van rosttal

Az articsóka tömve van inulinnal, amely egy olyan speciális, vízben oldódó nagyméretű rost, ami prebiotikumként működik. Védi a bélrendszerünk egészségét, azáltal, hogy megelőzi a székrekedést, elősegíti a salakanyagok távozását és javítja az ásványi anyagok felszívódását. További jó hír, hogyha puffadással küzdünk, a karfiollal és a brokkolival ellentétben, nem kell kerülnünk a fogyasztását, sőt kifejezetten hatékonyan leszámol e kellemetlenséggel. Ezenkívül nem titok, hogy a rostok nemcsak az egészséges emésztést támogatják, hanem fogyókúránkat is, ugyanis sokáig jóllakottságérzetet biztosítanak. Csupán félcsészényi articsókában pedig 7 g rost található, amely több mint negyede ajánlott napi rostbevitelünknek.

20452863 - artichoke

Nagyszerű növényi fehérjeforrás

Az articsóka az egyetlen zöldség, amely egy adagjában 3,5 g fehérjét tartalmaz. A kutatások szerint pedig célszerű az állati eredetű fehérjék egy részét növényire cserélni, hogy csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét.

Erősíti az immunrendszert

A citrusok korántsem az egyetlen természetes immunerősítők, többek között az articsóka is kiválóan véd a megfázástól és az influenzától. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően rendszeres fogyasztásával messzire kerülhetjük a megbetegedéseket, ez pedig különösen jól jöhet téli időszakban.

Remek gyulladáscsökkentő

Nemcsak megfázások, de allergia esetén is bevethetjük az articsókát, ugyanis erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Mindezt magas folsavtartalmának köszönheti, a kutatások szerint ugyanis az allergiát, sőt az asztmát is kiváltó gyulladást hatékonyan redukálja. Hatásos gyulladáscsökkentőként a rákos sejtek növekedését is képes meggátolni. Magas flavonoid tartalma által különösen a hasnyálmirigy- és a mellrák ellen találták hatékonynak az eddigi kísérletek során.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X