Főoldal > DIÉTA > Az 5 legnépszerűbb tejhelyettesítő

Az 5 legnépszerűbb tejhelyettesítő

egészségkókusztejmandulatejnövényi tejszójatejtejhelyettesítőtejitalzabtej
0

Írta:

Ismerkedj meg közelebbről a legnépszerűbb tejhelyettesítőkkel.

Ha megfigyelted már, a boltban kapható növényi tejhelyettesítőket olajos magvakból (mandula, kesudió, chia mag), gabonákból (zab, rizs, búza), illetve gyümölcsökből (kókusz), hüvelyesekből (szójabab) is készíthetnek. Talán az is feltűnt, hogy eltérő tápértékkel rendelkeznek, egyik-másikat vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítják, sőt, ízesített változatokat is találsz a polcon.

A gabonák magvaiból, mint például tönkölybúzából, zabból, rizsből készült „tejek” mindig édesebb ízűek. A gabonák vízben történő áztatásával, majd turmixolásával és szűrésével állítják elő. Szénhidráttartalmuk magasabb, mint a magtejeké vagy a tehéntejé, amelynek egy része jótékony vízben oldódó rost. Jó B-, E-vitamin-források, kivételt képez ez alól a B12-vitamin! Kalciumban jóval szegényebbek, mint a magtejek, ezért utólag mindig dúsítják őket.

A magtejek vitamin-, ásványianyag-tartalma (beleértve a D-vitamint és kalciumot) magasabb, de szénhidrát-tartalmuk elenyésző. Hasonlóan készülnek, mint a gabonatejek. Zsírosabbak, de ez a zsír a sok telítetlen zsírsav miatt kedvező a szívre és érrendszerre nézve.

Zabtej

A bolti zabtejek energiatartalma 40-50 kcal/100 ml, szénhidrát-tartalma pedig 7-9 g/100 ml között mozog. Ennek nagy része a vízben oldódó béta-glükán nevű rost, mely bizonyítottan jó hatással van a magas koleszterinszintre. Szénhidrát-tartalmát mindig vedd figyelembe, ha speciális (pl. szénhidrátszámolós) diétát követsz. Fehérjetartalma nem teljes értékű, de a gabonatejek közül magasabbnak mondható. Sűrű, édeskés ízű és finom tejhab készíthető belőle. „Krémes” állagának köszönhetően kiváló pudingokhoz, süteménykrémekhez, tejszínes ételekhez és mártásokhoz vagy például turmixokhoz.

Rizstej

A rizstej kalóriatartalma hasonló a zabtejéhez, szénhidráttartalma viszont némileg magasabb, 9-13 g/100 ml között van. Jótékony rostokból kevesebbet tartalmaz, főként a benne található keményítőnek köszönheti édes ízét. Inzulinrezisztenseknek, cukorbetegeknek csak megfontoltan javasolt a fogyasztása, mert gyors vércukorszint-emelkedést okoz. Nem habosítható, de főzéshez kevésbé jellegzetes íze miatt sokrétűen felhasználható. Fehérjét szinte alig tartalmaz, kizárólagos tejhelyettesítésre nem javasolt. Mindig olyan rizstejet válassz, ami dúsítva van vitaminokkal, ásványi anyagokkal!

Mandulatej

A legtöbb bolti változat pörkölt mandulából készül, így igen jellegzetes íze van, főleg édes ételekhez ajánlott felhasználni. Ha csak nem tartalmaz hozzáadott cukrot, akkor szénhidráttartalma elenyésző, és kalóriában sem dúskál: átlagosan 13-25 kcal van 100 ml-ben. Bár maga a mandula jó fehérjeforrás, a belőle készült ital fehérjében szegény. Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavtartalma segít csökkenteni a rossz koleszterin szintjét, illetve hozzájárul a szív egészségéhez. Magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik: sok E- és A-vitamint tartalmaz, és jó kalcium-forrás. Gyakran vált ki érzékenységi, allergiás reakciót, így az olajos magvakra érzékenyek kerüljék.  Olvasd el, mi van a címkén! Ne vedd le a polcról, ha karragén (E407) vagy guargumi (E412) van az összetevők között.

Vegan milk from nuts in the bottle with red stripped straw around various nuts on white wooden table

Kókusztej

Eleinte Ásziában, Dél-Amerikában közkedvelt, autentikus alapanyag volt, majd később elterjedt a világ egész területén. Megkülönböztetünk „híg” és sűrű, tejszín állagú kókusztejet, ezáltal mind kalória-, mind zsírtartalmuk változó lehet. Szénhidrát- és fehérje-tartalommal egyik esetben kell sem számolni, hacsak nem cukrozott vagy ízesített a termék. Nem tekinthető teljes értékű tejhelyettesítőnek; fehérjét nem, kalciumot alig tartalmaz. A benne található telített zsírsavak bár könnyen emészthetők – tehát epe-, máj-, hasnyálmirigy- vagy bélbetegségekben előnyös lehet a fogyasztása –, de a szív- és érrendszerre gyakorolt negatív hatás miatt kizárólagos fogyasztása nem javasolt. Előnye, hogy a magtejekre, a szójatejre allergiások bátran fogyaszthatják. Édeskés íze miatt főként kávéhoz, süteményekhez javasolt, a sűrű krémből pedig akár „tejszínhab” is készíthető.

Szójatej

Egyedülálló a szójababból, mint hüvelyesből készült „tej”: kiváló tápanyagforrás, jótékony zsírokat és viszonylag sok fehérjét (2-4 g/100 ml) tartalmaz. Kalóriatartalma 30-60 kcal között ingadozik. Izoflavonokban gazdag, melyekről állatkísérletek bizonyították, hogy szerepük lehet a daganat-megelőzésben. A mandulatejhez hasonlóan a szójatej is kiemelkedően magas kalcium tartalmú.

Mindazonáltal megoszlanak vélemények a szójatej fogyasztásával kapcsolatban. A Food and Drug Administration (az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal) napi 25 grammban határozta meg a kockázatok nélkül fogyasztható szójafehérje mennyiségét – ez kb. 800 ml szójatejnek felel meg. Erős allergizáló hatása miatt kisgyermekkorban nem ajánlott a fogyasztása! Ha puffadásra hajlamos vagy, bánj óvatosan a szójatejjel. Mindig GMO-mentes terméket válassz!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X