Meg fogsz döbbenni, mekkora adag elfogyasztása lenne az ideális – naponta!
A legújabb kutatások szerint az amerikai emberek mindössze 10%-a eszik megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt , a maradék 90% pedig csak elvétve, heti pár alkalommal eszik ezekből a vitamindús élelmiszerekből. Ez azt jelenti, hogy több, mint 290 millió ember nem tudja beilleszteni a zöldséget és gyümölcsöt a táplálkozásába, ez pedig komoly következtetésekre adhat okot – állítja a CBC hírportál a múlt heti kutatásában.
A következőkben dietetikusok tanácsai alapján adunk tippet arra, mi a napi minimum adag zöldségekből és gyümölcsökből, valamint miért érdemes ezeket a vitamindús táplálékokat fogyasztani annak is, akinek nincsen egészségügyi problémája.
Mennyi az ideális napi adag zöldségekből és gyümölcsökből?
Két darab gyümölcs és három csésze zöldség már fedezi a napi szükségletünket.
Miért szükséges belőlük rendszeresen ennünk?
Azért, mert olyan fontos ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, rostokkal és vitaminokkal vannak tele, melyeket 100%-ig hasznosulni tudnak a szervezetünkben. Rendszeres fogyasztásukkal a vitaminkészítmények mennyisége csökkenthető.
Milyen hatásai vannak a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak?
- Csökkenti a vérnyomást
- Javítja a látást
- Megvéd a hízástól
- Csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét (így a rák és a diabétesz rizikóját is)
- Erősíti az immunrendszert
- Optimalizálja a mentális idegrendszert
Mennyi vitamin juthat a szervezetünkbe általuk?
Például egy körte, illetve egy csészében összekevert zöldségsaláta paradicsommal, brokkolival és paprikával nagyjából az egészséges felnőtteknek ajánlott napi C-vitamin mennyiség 400%-át, valamint az A-vitamin mennyiség 250%-át fedezi.
Hogyan alkalmazzuk őket az étrendünkben?
A zöldségeket fogyasszunk bátran, köretek és húsok mellé, salátaként, kedvünk szerint szószokkal is ízesíthetjük őket.
A gyümölcsökből egy-egy ajánlott délelőtt és délután is, de ma már olyan sokféle egzotikus gyümölcsfajta is megtalálható a boltok polcain, hogy már nem kell attól tartani, hogy megunjuk a banán vagy a narancs ízét.
Fotó: 123RF