Főoldal > DIÉTA > Így étkezz tisztábban

Így étkezz tisztábban

diétaemésztésétkezésfogyásfolyadéktáplálkozástiszta étkezés
0

Írta:

Biztos hallottál már a tiszta étkezésről, de nem biztos, hogy pontos tudod mi is ez, és hogy kezd el? Kicsit leegyszerűsítve a dolgokat, tulajdonképpen azt jelenti, hogy az egyszerűbb élelmiszereket válaszd, és azokat fogyaszd, illetve ezekből készíts magadnak ételt.

És lehetőség szerint ne olyan kajákat egyél, amelyek teljes mértékben feldolgozottak, hozzáadott vegyi anyagokat és tartósítószereket tartalmaznak. Az alábbi módszerek segítenek abban, hogy tisztábban egyél.

1. Gondold át az étkezési szokásaidat

Csökkentsd a teljes mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mennyiségét. Ez a legfontosabb lépés. Így kevesebb vegyi anyag, tartósítószer, cukor és gyenge minőségű olaj kerül a szervezetedbe.

2. Olvasd el a címkéket

Még az egészségesnek tartott élelmiszerek is tartalmazhatnak felesleges összetevőket. Unalmasnak tűnhet a boltban a címkéket olvasgatni, de fontos tudnod, hogy mi kerül a szervezetedbe.

3. Figyelj a növényi összetevőkre

Nem kell vegetáriánusnak, vagy vegánnak lenned. De egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, diót, magokat, gyógynövényeket és fűszereket. És ne feledkezz meg a fontos fehérjéről sem.  Kiegyensúlyozott tányérra törekedj.

4. Válaszd a teljes kiőrlésű termékeket

Ha ezeket fogyasztod, akkor jelentősen csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú diabétesz, valamint a vastagbélrák kockázatának esélye is.

5. Figyelj a húsokra

Elsősorban arra, hogy milyen forrásból származik, milyen minőségű az a hús, amit megsütsz, megfőzöl, vagy ami a tányérodra kerül. Próbáld meg elkerülni, illetve jelentősen csökkenteni a feldolgozott húskészítmények fogyasztását.

50860911 - grilled chicken fillets on wooden cutting board

6. Használj természetes édesítőszereket

Ilyenek a méz, a melasz, az agavé nektár vagy a juharszirup. A legtöbb ember túl sok cukrot fogyaszt, próbáld meg ezt mérsékelni. És ne használd a mesterséges édesítőszereket.

7. Vásárolj okosan

Figyelj a fogyaszthatósági határidőkre és perszer az árakra is. Egyes vizsgálatok szerint az ember közel 90 százaléka rosszul állapítja meg, hogy egy-egy terméket meddig lehet felhasználni, vagy megenni.

8. Igyál eleget

Nagyon sokan megfeledkezni erről. A szükséges folyadékmennyiség sok tényezőtől függ: így például az aktivitásától vagy az éghajlattól is. Víz helyett a lédús gyümölcsök fogyasztása is jó lehet. És ne vidd túlzásba az alkoholt.

9. Keresd az egészséges zsírokat

Nem mindent zsírt kell elkerülnöd, bizonyos fajtái nélkülözhetetlenek az élethez. Az egészséges zsírok – így az avokádó vagy az olívaolaj – segítenek stabilizálni a vércukor- és a koleszterinszintedet is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X