Főoldal > DIÉTA > Zöld italok az egészségedért

Zöld italok az egészségedért

antioxidánsárpafűbúzafűlédiétaegészségemésztésfogyásklorofillrostspirulinazöld turmixzöldség
0

Írta:

A klorofillban gazdag növényeket legegyszerűbben ital formájában fogyaszthatod. Rengeteg tápanyagot tartalmaznak, energikusabb leszel tőlük!

Tudtad, hogy a növények zöld színét adó klorofill szerkezete szinte megegyezik az emberi vér hemoglobinjával? Ez az anyag szállítja az oxigént a sejtekhez, és ha a folyamat megfelelően zajlik, a szellemi és fizikai teljesítőképességed is csúcson lesz. Ezért érdemes kihasználnod a zöld színű növények erejét!

Búzafű – gyulladáscsökkentő és antioxidáns

A friss búzából préselt lé klorofill tartalma bizonyítottan csökkenti a gyulladásos betegségek kockázatát. Ha már fennállnak a panaszok, akkor segíti a gyógyulást. Autoimmun betegségek esetén is ajánlott a fogyasztása, és akkor is érdemes kipróbálnod, ha ízületeid megfájdulnak a terhelés hatására.

A fertőzések esélyét is mérsékli a búzafű, megköti a káros szabad gyököket, antioxidáns hatása által. Gazdag C és E vitaminban, ezek az anyagok csökkentik a szennyezett levegő, az oxidatív stressz káros hatásait. A búzafű leghatásosabb fogyasztási módja, ha beszerzel egy présgépet, mely kimondottan erre a célra is alkalmas. Bioboltban megvásárolhatod a búzafüvet, és otthon elkészítheted a friss búzafű italt. Eleinte csak egy-két evőkanállal fogyassz, majd fokozatosan emelheted a mennyiséget.

Árpafű – babatervezéshez és koleszterincsökkentéshez

Már időszámításunk előtt 7000 évvel kedvelt növény volt az árpafű, majd jó ideig feledésbe merült. Napjainkban újból népszerű lett, nem véletlenül! A növény koleszterinszint- és vércukorszint csökkentő hatását több tanulmány bizonyítja. Rosttartalma is magas, így a fogyókúrádat is támogatja. Fontos tulajdonsága, hogy az örökítőanyag, a DNS védelméhez is hozzájárul. A krónikus stressz, a környezeti ártalmak károsítják a DNS-t, az árpafű viszont segít kijavítani a rendellenességeket. Így akkor is érdemes fogyasztanod, ha babát terveztek a pároddal, hiszen az egészséges DNS ehhez elengedhetetlen.

A friss árpafűhöz nehezebb hozzájutni, mint a búzafűhöz, ezért szárított por alakban is megvásárolhatod, és folyadékban elkeverve fogyaszthatod.

16747816 - green organic wheat grass shot ready to drink

Spirulina – tökéletes aminosav forrás

Az édesvízi alga, a spirulina a fehérjék alkotóelemeit, az aminosavakat gazdagon tartalmazza. Ráadásul jól felszívódó formában, így szervezeted könnyebben hasznosítja, mint a hagyományos ételek fehérjetartalmát.

Hangulatodat, energiaszinted javítja a fenilalanin nevű aminosav, melynek segítségével szervezeted dopamint, a jó hangulatért felelős anyagot állít elő. Számtalan vitamin és ásványi anyag is megtalálható ebben az algafajtában, különösen gazdag B-vitaminokban, melynek hatására az edzésekhez is több energiád lesz. A spirulina kapszulát, tablettát vagy port reggel érdemes fogyasztanod, és lehet, hogy még kávéra sem lesz szükséged!

Zöld turmix – bárhogyan variálhatod!

Kezdd a reggelt egy kiadós zöld turmixszal, és megszűnik a sóvárgás az egészségtelen ételek iránt. Válassz ki egy vagy két fajta gyümölcsöt, és valamilyen nyers leveles zöldséget, ez lehet saláta, spenót, sóska, de akár gyermekláncfű levél is. Tedd a hozzávalókat turmixgépbe, önts rá egy pohár vizet, és mixeld homogén állagúra. Ha sűrű, puding-szerű italt készítesz, majd fogyasztás előtt még beleteszel darabolt gyümölcsöt is, teljes értékű és laktató reggelit kapsz. Minden fontos tápanyagot megadsz így a szervezetedenek, ezért nem tör rád éhségroham. Rövidesen tapasztalni fogod, hogy sokkal több energiád lesz egész nap, emellett az emésztésed is javul, és megszépül a bőröd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X