Főoldal > EGÉSZSÉG > Elképesztően szuper és egészséges a spirulina

Elképesztően szuper és egészséges a spirulina

algaantioxidánsegészségimmunrendszerspirulinavitamin
0

Írta:

A világon nagyon sok szuper étel van, az egyik legjobb ezek közül a spirulina.

Igazából ez egy kék-zöld alga, manapság pedig elég könnyen hozzá lehet jutni por formájában, és elfogyasztani turmixba vagy smoothie-ba keverve. Tele van fehérjével, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánssal. Mindent egybevetve azt kell mondanunk: a spirulina elképesztően egészséges!

Fokozza az immunrendszer működését

Az immunrendszered felelős azért, hogy a szervezet mennyire hatékonyan tud ellenállni a baktériumoknak és vírusoknak. Sajnos az őszi/téli időjárás jobban kedvez a betegségek, kórokozók terjedésének, ezért ilyenkor még fontosabb az immunrendszer szerepe, a spirulina pedig segít ebben.

Jó a szemnek

Amikor egészséges szemről van szó, a legtöbb embernek a répa ugrik be, holott a spirulina épp olyan hatásos. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a spirulina több A-vitamint tartalmaz, mint a répa, vagyis több olyan antioxidáns van benne, ami hozzájárul a látás egészségéhez.

Csökkenti a krónikus gyulladást

Sajnos a gyulladásnak nem minden esetben van konkrét kiváltó oka, sok esetben egyszerűen előfordul, s könnyen krónikussá válhat. Az ilyen jellegű gyulladás pedig számos egyéb egészségi probléma okozója lehet: cukorbetegség, rák, magas vérnyomás. Köszönhetően a gyulladáscsökkentő hatásának, a spirulina a segítségedre lehet, mert felgyorsítja a panaszok leküzdését és a gyulladás elmulasztását.

Méregtelenít

A spirulina klorofill tartalmú – ez az az anyag a zöld növényekben található, s a napsugarak energiáját nyeli el, majd tápanyaggá alakítja a növény számára, ezt a folyamatot nevezzük fotoszintézisnek. Az emberek számára a klorofill nagyon hasznos, ugyanis segít megsemmisíteni a veszélyes anyagokat a szervezetben.

Spirulina; chlorella and wheatgrass. Green food supplement. Green pills; wheatgrass blades and ground powder isolated on white background. Healthy lifestyle., Image: 191050582, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Martina Kováčová - com.ilustracni

Megelőzi a vashiányos anaemiát

A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek termeléséhez, amik az oxigénszállításért felelnek. Sajnos a nők nagy része vérszegénységben szenved, a menstruáció ideje alatt pedig tovább fokozódik aprobléma. A spirulina a vörös húshoz, májhoz és magvakhoz hasonlóan nagyon sok vasat tartalmaz. Ami jó még benne, hogy várandós kismamák is nyugodt szívvel szedhetik a vas pótlására.

Szép bőrt eredményez

Amikor antioxidánsban gazdag ételről beszélünk, mi ugrik be elsőre? Áfonya, helyes! De akár eszedbe juthatna a spirulina is, ami 4-szer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya. Ezáltal teszi a bőrödet sokkal egészségesebbé és fiatalabbá, hiszen az antioxidánsok megvédik a bőrsejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól.

Csökkenti a vérnyomást

Ha magas vérnyomásod van, esetleg csak hajlamod van rá, nagyon fontos, hogy mindig mérd a vérnyomásod, ugyanis a tartósan magas érték stroke-hoz, szívinfarktushoz vagy veseproblémákhoz is vezethet. A megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás segíthet kellően alacsony szinten tartani a vérnyomásod, de ezek mellett a spirulina is jusson eszedbe. A kutatások azt mutatják ugyanis, hogy serkenti a nitrogén-oxid termelést, mely vegyület segítségével lazulnak a vérerek falai, ezáltal pedig csökken a vérnyomás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X