Főoldal > DIÉTA > Most kiderül, hogy a kókusztej tényleg egészséges-e

Most kiderül, hogy a kókusztej tényleg egészséges-e

diétaegészségételétkezésfogyásfogyókúraketogénkókuszkókusztejszénhidráttejtejhelyettesítő
0

Írta:

A kókusz igazi sztár lett, a kókuszzsír, a kókusztej, a kókuszvíz, sőt még a kókusztejszín is garantáltan megtalálható minden egészséges életmódot folytató konyhájában. Mind közül a kókusztej talán a legnagyobb kedvenc, hiszen felhasználhatósága rendkívül széles.

Nemcsak kávéba helyettesíti kiválóan a tejet, de például a smoothie-k finom ízéről és krémes állagáról is gondoskodik, emellett főzésre is alkalmas. De vajon tényleg ez a legjobb növényi tej? A táplálkozási szakértők szerint egy alternatívának jó lehet, azonban a szója- és a mandulatej sokkal egészségesebb választás.

A kókusztej tápanyagtartalma

Egycsészényi, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kókusztejben:

  • Energiatartalom: 45 kcal
  • Zsír: 4 g
  • Szénhidrát: 1 g
  • Cukor: 1 g
  • Fehérje: 0 g
  • Kalcium: 41 mg

Ehhez képes egycsészényi 2,8%-os tejben:

  • Energiatartalom: 123 kcal
  • Zsír: 4 g
  • Szénhidrát: 11,8 g
  • Cukor: 12,4 g
  • Fehérje: 8 g
  • Kalcium: 295 mg

A kókusztej beillesztése a fogyókúrába

A kókusztej zsírban gazdagabb, mint a többi növényi tej, ugyanakkor egy adagja csupán 1 g szénhidrátot tartalmaz. Viszonyítás, de főként a választott fogyókúra kérdése, hogy ez éppen előnye vagy hátránya, a ketogén diéta hívei számára azonban garantált kedvenccé teszi. A ketogénezők mellett a laktózintoleranciások számára nyújt még kiváló megoldást.

Coconut vegan milk non dairy in different bottles with copy space

A kókusztej zsírtartalma

Bár ketogénbarát, és kalóriatartalma is rendkívül alacsony, sajnos a kókusztej kiemelten bővelkedik telített zsírokban, egy adagjában 4 g rejlik. Ha pedig a dobozos, még zsírosabb változatát fogyasztjuk, abban már 12 g telített zsír található. Mindez azt jelenti, hogy szinte teljes zsírtartalma telített zsírokból származik, amelynek szív- és érrendszerünk biztosan nem örül.

A kutatások szerint azonban közepes láncú trigliceridjeit (MCT) a szervezet energiává alakítja, ezáltal nem rakódnak le zsírként. Azonban, az egészségügyi szakemberek ennek ellenére nem vélik úgy, hogy a kókusztej és a kókuszzsír emiatt kivételnek, úgymond egészséges telített zsírnak tekinthető. Bár jóval egészségesebbnek tűnik, mint az állati eredetű zsírok, ez nem jelenthető ki teljes bizonyossággal. Attól, hogy trendi élelmiszer, még bele kell számítanunk napi telített zsír bevitelünkbe. Az Amerikai Szív Egyesület ajánlása szerint napi kalóriabevitelünknek csupán maximum 6%-a származhat telített zsírokból. Egy átlagos, 2000 kalóriás étrend mellett ez napi 13 g-nak megfelelő mennyiség. Egy bögrényi kókusztej pedig már harmadát teszi ki ennek a maximális korlátnak. Ha tehát mellette még állati zsírokat is fogyasztunk, könnyen túlszárnyalhatjuk azt.

Összegzés

A kókusztej fogyasztása rendszeresen, nagy mennyiségben nem ajánlott, azonban mértékkel fogyasztva kiváló alternatívája lehet a tejnek, illetve színesebbé tehetjük vele táplálkozásunkat, különösen, ha ketogén diétát tartunk. A mértéktartás mellett fontos, hogy mindenképp hozzáadott cukor nélküli terméket vásároljunk. Fehérjebevitelünk növelésére sajnos nem alkalmas, hiszen egyáltalán nem tartalmaz proteint.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X