Főoldal > DIÉTA > Szénhidrát diétát követsz? Így számolj szénhidrát grammokat!

Szénhidrát diétát követsz? Így számolj szénhidrát grammokat!

cukorbetegségdiétaegészségétkezésfogyásinzulinrezisztenciaszénhidrátszénhidrátszámolás
0

Írta:

Cukorbetegként, inzulinrezisztensként szinte elengedhetetlen, hogy tisztában legyél az elfogyasztott étel szénhidrát-tartalmával. Mindazon túl sportolóként és fogyókúra esetén is hasznos lehet számolni a szénhidrát grammokat. Megmutatjuk, hogyan csináld!

Nem árt tisztázni, hogy a szénhidrátszámolás gyakran komoly fejtörést okoz, és sokaknak nagy terhet jelent. Így először nem árt dietetikus szakemberrel átbeszélni mind a célokat, mind a pontos mennyiségeket, elosztásokat.

Mit kell és mit nem kell számolni?

Először is a legfontosabb, hogy tisztában legyél, mely alapanyagokat, élelmiszereket kell egyáltalán számolni.

Egyértelműen nem számolós ételek: húsok, húskészítmények, felvágottak, halak, tojás, olajok, zsírok, mesterséges édesítőszerek (pl. tablettás, folyékony), stevia, eritrit, eritrit-stevia keverék.

Egyértelműen számolandó szénhidrátok: cukor és hozzáadott cukrot tartalmazó ételek (pl. szószok, ketchup, konzervek), méz, fruktóz, xilit (nyírfacukor), növényi szirupok (pl. datolyaszirup, juharszirup), gabonák (pl. rizs, köles, kukorica) és gabonaipari termékek (pl. pelyhek, lisztek, tésztafélék); pékáruk; kenyerek; gyümölcsök és gyümölcskészítmények (pl. lekvárok); aszalványok; száraz hüvelyesek; zöld fűszerek.

ingredients for italian cousine flat lay, pasta spaghetti penne fusilli tomato oil vegetables

Külön kategória a zöldségek és olajos magvak csoportja, mely sok a tévhit e téren. A száraz hüvelyesek, a burgonya és az édesburgonya szénhidrát-tartalmával minden esetben számolnod kell! A szigorú diétázók azon zöldségek szénhidrát-tartalmát is beleszámolják a napi keretbe, melyeknek 100 grammja 5 gramm vagy annál több szénhidrátot tartalmaz, mint például a sárgarépa, a cékla, a karalábé vagy a zöldborsó. Erre a legtöbb szakember azt mondja, hogy csak súlyos állapot (pl. inzulinnal kezelt cukorbetegség) esetén érdemes erre körültekintően odafigyelni! Más esetben nem kell ennyire szigorúnak lenni, elegendő, ha a magasabb szénhidrát-tartalmú zöldségekből nem fogyasztasz többet egy étkezésre, mint egy maréknyi.

Az igazán precízek még tovább fűzik a dolgot: ha egy étkezés során, 200 grammnál több zöldséget fogyasztasz (pl. egy jó nagy adag párolt zöld köretet) még az „5 gramm alatti” zöldségek szénhidrát-mennyiségét is össze kell adni, és belekalkulálni a szénhidrát-mennyiségbe. Ez már tényleg csak haladóknak ajánlott!

Az olajos magvak szénhidrát-tartalmát szintén csak szigorú pl. inzulinnal kezelt cukorbetegség vagy fitneszversenyzők diétájában kell számolni. De kalóriatartalmával mindig kalkulálj!

A tej és tejtermékek szénhidrát-tartalmának számolásától szintén el lehet tekinteni nem súlyos diabétesz esetén. Ha mégis számolnál, akkor a tej, a túró, a joghurt és a kefir szénhidrát-tartalmára figyelj: 100 milliliter/gramm 4-5 grammnyi szénhidrátot tartalmaz. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy reggel, délelőtt nem ajánlott tejet és „folyékony” tejtermékeket, úgymint kefir, író, joghurt fogyasztani, mert gyors vércukor-emelkedést okoznak, mely gyorsan vissza is zuhan, ezáltal nagyobb a vércukor-ingadozás és a rosszullétek esélye!

Kezdd el!

Első lépés: szerezz be egy tápanyagtáblázatot, tölts le egy applikáció vagy használd az online verziókat.

Tipp! Ha egy termék szénhidrát-tartalmáról sem könyvben, sem interneten nem találsz információt, nézd meg a csomagolást! A tápérték táblázatban minden esetben kötelezően fel kell tüntetni az energia- (kcal), szénhidrát-, zsír- és fehérjetartalmat. Hogy legközelebb kéznél legyen, fotózd le, vágd ki és tedd el egy mappába.

Második lépés: minden élelmiszert nyersen vagy szárazon mérj. A rizst, kölest, zabpelyhet, egyéb gabonaféléket és a tésztát is! A zöldségeket, gyümölcsöket tisztítva, pucolva a nem elfogyasztandó részektől (pl. magház, héj). A burgonyát héja nélkül, még nyersen mérlegeld. (Ha héjával együtt eszed, akkor héjastól mérd!)

Tipp! Ha nincs lehetőséged minden alkalommal méricskélni, első pár alkalommal mérj le 1 adagnyi köretet száraz állapotban, majd főzd ki/süsd meg. Kész állapotban is mérd meg, jegyezd fel! Ezután számold meg, hány evőkanál/kiskanál/marék, ez is írd le. Így már vendégségben is tudni fogod, hány kanállal szedhetsz.

Low carb burger option - tomato burger, copy space

Harmadik lépés: mindig az elfogyasztott mennyiség szénhidrát-tartalmát mérd! A tápérték táblázatban 100 grammra vonatkoztatva adják meg a szénhidrát-tartalmat! Ha ennek töredékét eszed, használd a következő aránypárt:

Tegyük fel: 45 gramm durumtésztát szeretnél vacsorára enni, melynek 100 grammjában 73 gramm szénhidrát van.

  • 100 grammban van 73 gramm szénhidrát
  • 45 grammban van X gramm szénhidrát
  • X = (45*100)/72 = 32,8 gramm, kerekítve 33 gramm. Mindig kerekíts, fél-egy gramm nem számít!

Negyedik lépés: írd ki, emeld ki egy receptben a „számolós” alapanyagokat! Keresd ki a tápanyagtáblázatból a szénhidrát-tartalmukat. A fenti aránypár alapján számold ki, az adott mennyiség mennyi szénhidrátot tartalmaz. Add össze a szénhidrát értékeket, megkapod az étel összes szénhidrát-tartalmát.

Tipp! Ha süteményről van szó, a végeredményt oszd el a sütemény/nassolnivaló darabszámával. Így megkapod, 1 darabban vagy szeletben hány gramm szénhidrát- van.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X