Főoldal > DIÉTA > Tényleg segíti az edzés utáni regenerálódást a kaktuszvíz?

Tényleg segíti az edzés utáni regenerálódást a kaktuszvíz?

edzésegészségfolyadékhidratálásitalkaktuszvízregeneráció
0

Írta:

Bemutatkozik az új kedvenc hidratáló italod!

Biztos te is hallottál már a kókuszvízről és a juharvízről, de mi lehet az a kaktuszvíz? Bár elsőre elég rémisztően hangzik, valójában nem más, mint a természetes izotóniás italok új sztárja. Nagy előnye, hogy fele annyi cukrot tartalmaz, mint a kókuszvíz, ugyanakkor nagyszerűen pótolja az izzasztó, kemény edzéssel elvesztett elektrolitokat.

Mi is az a kaktuszvíz?

A kaktuszvíz a kaktusz gyümölcséből, a fügekaktuszból és vízből áll. A minimális összetevőkből készült ital nagyon alacsony kalóriatartalmú, egy adagjában ugyanis csupán 18 kalória található. Szénhidrátszegény diétába is kiválóan beilleszthető, hiszen csak 4 g szénhidrátot tartalmaz, hozzáadott cukrot pedig egyáltalán nem. Magas káliumtartalmával kiemelkedő ásványi anyag forrásnak számít. Nem túlságosan sokoldalú, azonban annál jóval több, mint szimpla szomjoltó.

Mennyire egészséges a kaktuszvíz?

Tápanyagbombának tehát nem nevezhető, ám nagyszerűen hidratál. Edzés után fogyasztva sokkal előnyösebb, mint az ásványvíz, hiszen magas káliumtartalma miatt kiválóan pótolja az elvesztett elektrolitokat. Azonban az ásványi anyagok kizárólagos pótlására nem alkalmas.

Tápanyagtartalom egy dobozban (3,3 dl):

  • Energiatartalom: 10 kcal
  • Szénhidrát: 3 g
  • Ebből cukor: 2 g
  • Zsír: 0 g
  • Fehérje: 0 g
  • Rost: 0 g
  • Kálium: 6 mg
  • Nátrium: 15 mg

Healthy exotic detox drink, aloe vera or cactus juice with lime, on light concrete background copy space

Iható-e szigorú fogyókúra idején?

Nagy előnye, hogy cukrot szinte alig tartalmaz, azonban az ízesített változatokkal vigyázni kell, hiszen többségünk sok hozzáadott cukrot rejt. Natúr változata, alacsony szénhidrát- és zéró hozzáadott cukortartalma miatt még az olyan radikálisan szénhidrátszegény diétákba is beilleszthető, mint a ketogén.

Érdemes-e rendszeresen kaktuszvizet inni?

A kaktuszvíz rendszeresen is biztonsággal fogyasztható, azonban csodahatást semmiképp se várj tőle. Természetesen sokkal jobban hidratál, mint a natúr víz. Ára azonban igen borsos, egy kis doboznyi 1000 Ft körül mozog, gyártótól függően. Ár-érték arányban tehát rendszeres fogyasztásának leginkább a pénztárcád látja majd a kárát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X