Főoldal > DIÉTA > Finom élelmiszerek, melyek bővelkednek káliumban

Finom élelmiszerek, melyek bővelkednek káliumban

ásványi anyagbabegészségélelmiszerételétkezésjoghurtkáliumrostvitaminzöldség
0

Írta:

Azt tudjuk, hogy a banánban sok kálium van, de vajon más élelmiszer is tartalmaz jelentős mennyiségű káliumot? A válasz igen! Ismerd meg  a legtöbb káliumot tartalmazó élelmiszereket. 

Bár a legtöbben úgy tudjuk, hogy az élelmiszerek közül a banán tartalmazza a legtöbb káliumot, az igazság az, hogy csak a napi ajánlott bevitel 10%-át fedezi a benne található mennyiség. A következő ételeket fogyasztva azonban bőségesen el tudjuk magunkat látni ezzel az ásványi anyaggal, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be az ideg- és izomszövet, a vércukorszint, az anyagcsere és az enzimek normál működésében.

Pézsmatök

Ez az édeskés ízű tökféle magasan veri a banán káliumtartalmát: egy csészényi adag 582 mg-ot tartalmaz, míg a banán „csak” 420 mg-ot.

Szójabab

A vegetáriánusok jó barátja, hiszen megtalálhatók benne azok a növényi eredetű proteinek és esszenciális ásványi anyagok, melyek nélkülözhetetlenek az izomépítéshez – többek között a benne lévő kálium mennyisége is tetszetős: egy csészényi adag 676 mg-ot tartalmaz.

Édesburgonya

Ez a kedvelt zöldségféle rostban gazdag, ezen kívül nagyon sok A-vitamin és kálium van benne: egy átlagos méretű édesburgonyából kb. 440 mg káliumhoz juthatsz.

Mángold

Mindamellett, hogy sok vas, kalcium, valamint A-, C- és K-vitamin is található benne, káliumban sem szűkölködik: egy csészényi szeletelt mángoldból  960 mg káliumhoz juthatsz.

Cékla

A cékla is igen gazdag káliumban: egy csészényi adagból 655 mg-ot is bevihetsz, ha szereted a kesernyés ízét.

Paradicsom

Nem sokan gondolnák, hogy a paradicsomban is sok kálium van – pedig egy csészényi adag 905 mg-ot tartalmaz. Ha nem vagy odáig érte, akkor egyél sűrített paradicsomot, amit egyaránt használhatsz szendvicskészítéshez és pizzafeltétnek is

45030634 - homemade red tomato sauce with garlic and basil in a wooden bowl closeup. horizontal

Fekete bab

Káliumban gazdag zöldséget keresel? Válaszd a fekete babot! Egy csészényi adagban 680 mg található – ráadásul akkor is jól jöhet, ha vegetáriánus vagy, hiszen tele van fehérjével, rosttal, vassal, foszforral, kalciummal, magnéziummal, mangánnal, valamint cinkkel és rézzel is.

Fehér bab

Meglepetésként érhet, de a fehér babban található a legtöbb kálium: csak egy kis csészényi adag 1190 mg-ot tartalmaz, mely a napi ajánlott bevitel egynegyede. Természetesen – testvéréhez, a fekete babhoz hasonlóan – sok fehérjét, rostot, valamint több ásványi anyagot és vitamint is megtalálhatsz benne.

Görögdinnye

Bár leginkább a 94%-os víztartalmáról esik szó, fontos hogy tudd, hogy kálium is rengeteg található benne: egy 5 kilós görögdinnye például 640 mg-ot tartalmaz. Érdekesség, hogy likopin nevű növényi pigmentet is tartalmaz, mely bizonyítottan csökkenti a rákos betegségek néhány fajtáját.

Joghurt

Kitűnő kalcium- és káliumforrás: utóbbiból 380 mg-hoz is hozzájuthatunk, ha egy nagyobb pohárral eszünk meg belőle. Ha még többre vágynál, karikázz bele egy kis banánt is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X