Főoldal > DIÉTA > Glutén nélkül szebb az élet?

Glutén nélkül szebb az élet?

cöliákiadiétaétkezésétrendfogyásgluténtáplálkozás
0

Írta:

A gluténmentes étkezés egyre nagyobb divat, még azok körében is, akiknek erre nem lenne szükségük. Ezt a fajta étrendet még mindig számos tévhit övezi, amikről biztosan te is hallottál. De vajon mennyi ebből az igazság?

1. tévhit: Garantált a súlycsökkenés, ha így étkezel.

Mivel a gluténmentes táplálkozás során leginkább a szénhidráttól szabadulsz meg a gabonafélék száműzése miatt, nem meglepő, ha fogyást tapasztalsz. Ám a helyettesítő, speciális ételek ugyanúgy tartalmaznak kalóriákat és szénhidrátot, tehát egyáltalán nincs garancia a fogyásra. Ha kizárod az étrendedből az egészségtelen ételeket, például a gyorskajákat vagy a cukros italokat, nagyobb eséllyel érsz el fogyást, mintha a glutént vonnád meg magadtól. Ha nem vagy cöliákiás, ne a gluténmentes diétától reméld, hogy egészségesebb vagy vékonyabb leszel. Érdemes inkább dietetikus tanácsát kérned, vagy választani egy számodra ideális diétát (ebben mindig találsz segítséget a magazinban), valamint mozogj rendszeresen. Hiszen a táplálkozásnak nem kell gluténmentesnek lennie ahhoz, hogy egészséges legyen és karcsúbb légy tőle!

2. tévhit: Borzalmas ízűek a gluténmentes ételek.

Sokáig tartotta magát a tévhit, miszerint ami egészséges vagy diétás, az rossz ízű. Szerencsére ez egyre kevésbé igaz a gluténmentes termékekre, a gyártók ugyanis törekednek arra, hogy a normál ételekhez hasonló ízeket, állagot érjenek el a diétás termékek esetén is. Az ezt bizonyító kísérlet alanyai sem tudták eldönteni, hogy diétás vagy normál élelmiszert fogyasztanak-e, így az ízeket illetően megnyugodhatsz.

3. tévhit: Kevesebb glutén, kevesebb emésztési probléma…

Ez csak azok esetében igaz, akik valóban érzékenyek a gluténre, hiszen ők nem tudják azt megemészteni, és ez okoz náluk kellemetlen problémákat (hasmenést, görcsöket). A gluténra nem érzékenyek viszont ne várjanak megoldást emésztési problémáikra a gluténmentes táplálkozástól, mivel azokat nem a glutén bevitele okozza.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X