Főoldal > DIÉTA > 7 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcseréd

7 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcseréd

anyagcserediétaedzésfehérjefogyásizom
0

Írta:

Igen, igen, már hallottál mindent, az anyagcsere felgyorsításához nincs is másra szükséged, mint izmot építeni, vizet inni, keveset ülni, nem igaz? De valójában azonban egy csomó más mindent is figyelembe kell venni ahhoz, hogy felgyorsítsd az anyagcseréd. Lehet, hogy az anyagcseréd egy apróság miatt nem gyorsul fel kellőképpen. Nézd meg, mit csinálhatsz rosszul.

1. Száműzted a tejtermékeket

Az izomtömeg elengedhetetlen az anyagcsere szempontjából. Egy kutatás szerint a napi 3-7 adag tejterméket fogyasztó nők anyagcseréje sokkal gyorsabb lett, mint a tejterméket egyáltalán nem fogyasztó társaiké. A tejtermékek esetében azonban mindig figyelj oda, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzanak.

2. Csavard le a fűtést

Ha szeretnél minél több zsírt égetni, tekerd lejjebb a fűtést. Egy kísérletben azok a résztvevők, akik hűvösebb környezetben tértek nyugovóra, egy hónap alatt megduplázták a barna zsírszöveteiket, melyek a zsírégetésért, és nem a kalóriaraktározásért felelősek. A hűvösebb külső hőmérséklet során a testnek több energiát kell arra fordítani, hogy melegen tartsa magát, ezért több zsírt éget. Persze vigyázz, mert nem az a cél, hogy megfázz.

3. Mellőzöd a szénhidrátot

Általában az alacsony szénhidráttartalmú diéta az alacsony zsírtartalommal karöltve jár, de a szénhidrátokat soha nem szabad teljesen mellőzni. Főleg akkor van szükség megfelelő mennyiségű szénhidrátra, ha sportolsz is. Ha az alacsony szénhidrátbevitel által teljesen kiüríted a glikogén kereted, az energiaszint csökkenni fog. Ennek hatására a szervezet sokkal kevesebb kalóriát fog elégetni, mivel nem igényel majd annyi energiát, te pedig hiába eszel keveset, hízni fogsz.

4. Túl gyorsan edzel

Fekvőtámasz, bicepsz, felhúzás, súlyzós edzés. Persze, ezek mind nagyon hasznosak, de a „hamar munka ritkán jó” mondás itt is beigazolódik. Az ilyen gyakorlatok koncentrikus és excentrikus részből épülnek fel, az elsőnél az izom megrövidül, ez a pozitív szakasz, míg az excentrikus esetében meghosszabbodik, ez a negatív rész. Kutatások szerint a negatív rész (pl. fekvőtámasznál az a szakasz, amikor lefelé ereszkedsz) ugyanolyan fontos, akár a pozitív, mindenképpen hagyj rá időt!

5. Rosszul nassolsz

Ahelyett, hogy az alacsony kalóriatartalmú ételeket keresnéd, rágcsálj inkább magvakat. Kutatások szerint ugyanis az olyan többszörösen telítetlen zsírok, amilyen például a dióban is megtalálható, fokozzák a zsírégetést. Így a nap további részében sokkal több kalóriát fogsz tudni elégetni és éhes sem maradsz. De vigyázz, könnyen hízhatsz is az ilyen olajos magvaktól, a napi keret egy kis maroknyi legyen csupán!

6. Mindig ugyanúgy csinálod

Biztosan hallottál már az intervallumos edzésről, amikor az edzésbe valamilyen rövid, de gyors részt illesztenek az edzés közben. Egy kanadai kutatás során ugyanolyan adottságú nők zsírégetési folyamatait vizsgálták két csoportban. Az egyik csoport heti 3×20 perc intervallumos edzést végzett, míg a másik csapat 3×40 percet mozgott végig azonos intenzitással. Találd ki, kik égettek több zsírt? Bizony az első csoport, pedig időben sokkal kevesebbet edzettek.

7. Kihagyod a reggeli edzést

A reggeli testmozgás segít beindítani az anyagcserét, ezért nagyon hatékony, ha reggel kimész kocogni vagy sétálni. A tavaszi/nyári reggeli napfényben pedig csak úgy szívod magadba a D-vitamint. Kutatások szerint a magasabb D-vitamin szinttel rendelkező emberek testtömeg-indexe alacsonyabb. A tudósok szerint a reggeli napfény segít szabályozni a cirkadián ritmust, ami felelős a jó alvásért, azért, hogy mennyit eszel és ezen kívül számtalan funkciót szabályoz a szervezetben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X