Főoldal > DIÉTA > Ezt teszik a diófélék az egészségedért

Ezt teszik a diófélék az egészségedért

alakdiétadiódióféleétkezésfogyásolajolajos magtáplálkozás
0

Írta:

A diófélék csoportja remek választás diéta alatt. Tele van rosttal, antioxidánsokkal és telített zsírokkal. Egy átlagos európai vagy amerikai ember körülbelül 12 gramm diófélét eszik egy nap, de ennek nagy százaléka mogyoró, ami valójában hüvelyes.

 

Joe Vinson a PhD dolgozatában különböző magvak nyers és pörkölt fajtáját tanulmányozta. Arra a következtetésre jutott, hogy több diófélét kellene ennünk. Ezen kívül arra is rájött, hogy van egy fajta, mely mindent felülmúlja. Dr. Vinson szerint a legjobb a dió, mely fölülmúlja a mandulát, pisztáciát, pekándiót és egyebeket. Az eredmények ugyanis azt igazolták, hogy nemcsak több az antioxidáns a dióban, de az antioxidánsok potenciálja is magasabb, vagyis sokkal hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. Az antioxidánsok lekötik a szabad gyököket, ezzel megakadályozzák a sejtek megváltozását, krónikus betegségek kialakulását.

Néhány élettani előny a dió mellett:

  • Már régóta ismert, hogy a dió csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
  • Csökkentik az artériák eltömődését
  • Benne van a top10 élelmiszerben, melyek lassítják az öregedést és eltüntetik a ráncokat
  • Serkenti az agyműködést
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Segíti a hormonok egyensúlyban tartását
  • Hangulatnövelő hatású

diok2.jpg ()  

 

 

Mennyi diót együnk és hogyan fogyasszuk?

A szakértő szerint napi 7 szem dió elegendő ahhoz, hogy az előnyöket maximálisan kiélvezzük. A tanulmány szerint a legjobb, ha nyersen fogyasztod a diót. Semmiképp ne szedd le a sötét bőrét, ugyanis az antioxidánsok 90%-a abban található!

Miért eszünk olyan kevés diót?

Úgy tűnik, az emberek még mindig nincsenek tudatában, hogy a dió mennyire egészséges. Nagyon sok a dióban a telítetlen zsírsav, ami nagyon egészséges és fontos a szervezet számára.

Hogyan válasszunk és tároljunk diót?

Ha diót veszel, győződj meg róla, hogy elég nehéz, a csonthéj pedig nem repedt vagy foltos! A héjas diót árusító boltokban általában előre csomagoltan vagy ömlesztve kapható. Minden esetben kerüld az olyan diót, ami ráncos vagy avas szagú.
A telítetlen zsírok miatt a dió rendkívül romlandó. Tárold légmentes csomagolásban és hűtőben tartsd! Ha lefagyasztod, akár egy évig is elállhat. A hűtő a legjobb, de hagyd száraz, sötét és hűvös helyen, hogy minél tovább friss maradjon.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X