Főoldal > DIÉTA > Ezeket az ételeket soha ne edd együtt

Ezeket az ételeket soha ne edd együtt

diétaegészségesélelmiszerételétrendgyümölcspéksüteményszétválasztó diétatejtermék
0

Írta:

Vannak ételek, amelyeket bár nagy előszeretettel kombinálunk, mégsem a legjobb ötlet, hogy együtt fogyasszuk őket. Nem elég a minőségi alapanyagokat megválogatni, de egészséged és alakod érdekében az sem árt, ha odafigyelsz, hogy mit mikor és mivel eszel.

A szétválasztó diéta alapelve, hogy bizonyos élelmiszereket tilos együtt fogyasztani. Ennek oka, hogy a különböző ételcsoportok lebontási ideje különböző, így együtt fogyasztva az egészség és a fogyókúra legfontosabb alkotóelemét, az emésztést nehezítjük meg.

Tejtermék és péksüti

Szívesen falatozol reggelente péksütit tejeskávéval, vagy müzlit joghurttal, tejjel nyakon öntve? Sajnos rosszul teszed. A tejtermékekben lévő tejcukor a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal (müzli, péksütemények) igazi bombaalak-gyilkos kombók. A két élelmiszertípus egymás hatását erősítve hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ami aztán gyorsan le is zuhan. Ez nem csak rövid időn belül jelentkező farkaséhséget, de inzulinrezisztenciát, sőt, hosszú távon akár cukorbetegséget is okozhat.

62202980 - woman at home eating fresh red donut and relaxing

Fehérjék és szénhidrátok

Talán a két leggyakoribb élelmiszer, amelyet előszeretettel fogyasztunk együtt, az a fehérje és a szénhidrát. A húsok mellett köretként megjelenő szénhidrát viszont közel sem a legjobb választás. A két ételcsoport lebontásához ugyanis két különböző enzim szükséges, így emésztőrendszerünket túlságosan megterheljük, főleg, ha nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztjuk őket együtt. Megsegíthetjük emésztésünket, ha kizárólag csirkemellet vagy halat választunk ebédre vagy vacsira rizzsel, kölessel, bulgurral és más összetett szénhidráttal.

Gyümölcs bármilyen más élelmiszerrel

A gyümölcsök a leggyorsabban megemészthető élelmiszerek, amelyek a tápcsatornába kerülve akár egy óra alatt is lebomlanak. Ha azonban más élelmiszertípusok fogyasztása után közvetlenül rágcsálunk belőlük, a lassabban emészthető ételek miatt megrekednek a belekben. Emiatt erjedési folyamatok indulnak el, amelyek puffadást, kellemetlen teltségérzetet, rossz közérzetet okoznak. Sokat javíthatunk emésztésünkön, ha kizárólag a főétkezések előtt fogyasztunk gyümölcsöket, és legalább egy órával.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X