Főoldal > DIÉTA > 5 ok, amiért érdemes gyömbért fogyasztani

5 ok, amiért érdemes gyömbért fogyasztani

diétaegészséggyömbérgyomorfájdalomhányingerizomláz
0

Írta:

A gyömbér nem véletlenül lett olyan népszerű a gyomorpanaszokkal küzdők és a várandósok körében, ugyanis tényleg működik. Hatékonyan csillapítja a hányingert és az émelygést, azonban ez csupán egy a fűszernövény számtalan jótékony hatásai közül.

A gyömbér tele van antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a különböző betegségeket okozó gyulladással szemben, jobb egészséget és közérzetet biztosítva. Emellett olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, a kalcium, a kálium, a vas, a foszfor és a nátrium. Ráadásul szinte alig van benne kalória. Egy 12 cm-es darab csupán 9 kalóriát rejt, így fogyókúrába is kiválóan beillesztő. Karakteres, csípős-édeskés aromája pedig csodálatosan feldobja az ételek ízét. Az alábbi 5 ok biztosan téged is meggyőz majd rendszeres fogyasztásáról, akár fűszerként, akár táplálék-kiegészítőként.

Véd az elhízás ellen

Minden ötödik magyar elhízott, hazánk évek óta a nemzetközi rangsorok élén végez. Sajnos ez korántsem csak esztétikai probléma, a kórállapot együtt jár többek között a szív- és a 2-es típusú cukorbetegség kiemelt kockázatával. Bár a gyömbér sem csodaszer, tavaly szerepelt a hatékony fogyókúrás szerek listáján, amelyet étvágycsökkentő és anyagcsere pörgető tulajdonságának köszönhet.

Mérsékli az izomlázat

A gyömbér, a fogyókúrázók mellett, a rendszeresen edzők legjobb barátja is lehet, hiszen jelentősen képes csökkenteni a testmozgás következtében jelentkező izomfájdalmat. A kutatók szerint ezt a hatását leginkább gyulladásgátló összetevőinek köszönheti. A Phytotherapy Research című lapban 2015-ben megjelent tanulmány szerint, azon résztvevőknél, akik napi 4 g gyömbér táplálék-kiegészítőt kaptak 5 napon át, sokkal enyhébben jelentkezett az izomfájdalom intenzív testmozgás után, mint placebót szedő társaiknál. Feltételezhetően a gyömbér segíti az izmok regenerálódását is egy-egy kemény edzés után.

54318815 - fresh ginger root and spoon with dry ginger on wooden background

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát

Napi 4 g gyömbér nemcsak az izomlázat mérsékli, egy tavalyi tanulmány szerint ugyanis 8%-kal csökkenti a magas vérnyomást és 13%-kal a koszorúér-betegség kialakulásának esélyét. A kutatók szerint a fűszernövény ACE-gátlóként működik, tehát vérnyomáscsökkentő hatással bír. Ráadásul gazdag egészségvédő polifenolokban is, olyan antioxidánsokban, amelyek szívvédő tulajdonságairól ismertek leginkább.

Megelőzi a cukorbetegség kialakulását

Hazánkban legalább egymillió cukorbeteget tartanak számon, tehát több mint a lakosság 10%-át érintő betegségről van szó. Bár a gyömbér itt sem bír mágikus hatással, jelentősen javítja az inzulinérzékenységet, ezáltal segít megelőzni a prediabétesz kialakulását.

Enyhíti a menstruációs görcsöket

A nők több mint fele erős fájdalmat érez a menstruáció első napjain. A dysmenorrhoea, azaz az erős görcsökkel és gyengeséggel járó menstruáció, tarthat csupán pár óráig, de akár két napig is fennállhat. A fájdalomcsillapítók kapkodása helyett érdemes bevetni a gyömbért, ugyanis 250 mg gyömbért tartalmazó táplálék-kiegészítő ugyanolyan hatékonyan elűzi a fájdalmat, mint az ibuprofén.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X