Főoldal > DIÉTA > 6 étel, amit teljesen rosszul fogyasztasz

6 étel, amit teljesen rosszul fogyasztasz

diétaételétkezésgyümölcskrumpliparadicsomtáplálkozástojászöldség
0

Írta:

Gondoltad volna, hogy az egészséges étrendben nem csak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan? A következő ételeket teljesen máshogy kell fogyasztanod ahhoz, hogy a lehető legtöbb tápanyagot bevidd a szervezetedbe.

1. Tojás

„A főtt tojás az egyik legjobb reggeli, ha izomépítésre akarsz fókuszálni, hiszen tele van proteinnel” – mondják sokan. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy a tojás sárgájában sokkal több vitamin és ásványi anyag található, mint a fehérjében, például a csonterősítéshez szükséges D-vitamin, a vérképzéshez nélkülözhetetlen vas, vagy a megfelelő enzimműködéshez szükséges cink, ezért érdemes a tojás mindkét részét fogyasztanod.

2. Burgonya

A krumplit sütés-főzés előtt a legtöbben meghámozzák – azt azonban tudni kell, hogy a legtöbb értékes anyag a héj közelében helyezkedik el. A C vitaminnal teli felületet ennek ellenére csak akkor szabad megenni, ha friss és vékony. Amennyiben szolaninra utaló zöldes elszíneződést látsz a krumplin, ne fogyaszd héjastul!

3. Lenmag

Az Omega-3-ban és a rostban gazdag szuperélelmiszer tökéletes eleme lehet a diétádnak – de csak akkor, ha a megfelelő módon fogyasztod! Az étkezési szakértők szerint a lenmag finoman őrölve sokkal jobb hatást fejt ki a szervezetre, valamint könnyebben is emészthető, mint egészben fogyasztva!

4. Gyümölcs

Csak dzsúszként fogyasztod el a gyümölcsöket? Nagy hibát követsz el! A friss darabok tápértéke még a 100%-os biogyümölcslékkel sem hasonlíthatók össze! Inkább facsard ki saját magad, ha tényleg nem fűlik a fogad a gyümölcsök rágcsáláshoz – a plusz édesítést, cukrozást pedig felejtsd el!

42198836 - juice, orange juice, pouring.

5. Brokkoli

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozd ebből az alacsony kalóriatartalmú zöldségből (34 Kcal/100g), ne csak a levélkéit edd meg, hanem a szárát is! Mielőtt megfőzöd, először persze hámozd meg, és alaposan tisztítsd le róla a szennyeződéseket, de semmiféleképpen se dobd ki a kukába, mert rengeteg vitamin van benne!

6. Paradicsom

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt az ásványi anyag-és vitamintartalmuk megőrzése érdekében érdemes nyersen fogyasztani, a paradicsommal viszont más a helyzet! A piros színért felelős likopin vegyület melegítés ill. főzés hatására megsokszorozódik, ezért sokkal több antioxidáns lesz a paradicsomban, mintha nyersen ennéd meg!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X