Főoldal > DIÉTA > 8 étel, amely gazdag probiotikumban

8 étel, amely gazdag probiotikumban

baktériumbélflóradiétaegészségételétkezésimmunrendszerprobiotikum
0

Írta:

A probiotikumok, azaz az úgynevezett jó baktériumok, gondoskodnak az emésztés egészségéről, a kicsattanó energiáról, a ragyogó bőrről, a jó hangulatról és az erős immunrendszerről is.

Bár a legtöbben joghurttal és táplálékkiegészítővel juttatják be a szervezetükbe, ezek korántsem kizárólagos forrásai. Az alábbi táplálékok segítségével könnyedén növelheted probiotikum beviteled.

Kombucha

A kombucha egy olyan fermentált folyadék, amely igen gazdag jótékony baktériumokban és B-vitaminokban. Nemcsak képes helyreállítani a sérült bélflórát, de méregtelenítő, stresszűző és rákellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A halhatatlanság italaként is emlegetett tea enyhén savanykás, pezsgős ízéhez hozzá kell szokni, de jótékony hatásai miatt garantáltan megéri hetente néhány decit elfogyasztani belőle.

Tápanyagtartalom 2,5 dl-ben: 35 kcal, 0 g zsír, 7 g szénhidrát, ebből 5 g cukor, 0 g fehérje, 0 g rost.

Almaecet

Az almaecet diéta népszerűsége óta nem igazán kell bemutatni ezt az erjesztett folyadékot. Amellett, hogy rendszeres fogyasztása heti 2 kg fogyással kecsegtet, tele van probiotikumokkal is. Magas savtartalma miatt azonban nem célszerű önmagában inni, vízzel hígítva, vagy ételbe keverve fogyasztandó.

Tápanyagtartalom egy teáskanálnyiban: 3 kcal, 0 g zsír, 0,14 g szénhidrát, ebből 0,06 g cukor, 0 g fehérje, 0 g rost.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta a magyaros ételek egyik kedvelt, egészséges alapanyaga. Laktobaktériumai főként a vastagbélben fejtik ki jótékony hatásukat. Hosszabb betegségek és antibiotikum kúrák után segítenek helyreállítani a bélflórában felborult egyensúlyt. Ezenkívül a káposzta sok C-vitamint, foszfort, kalciumot, magnéziumot és rostot is tartalmaz.

Tápanyagtartalom egy tálkányiban: 27 kcal, 0,2 g zsír (ebből telített zsír 0 g), 6 g szénhidrát, ebből 3 g cukor, 1 g fehérje, 4 g rost.

Kovászos uborka

Az uborka, a többi savanyúsághoz hasonlóan, sok természetes élő mikroorganizmust tartalmaz, amelyek gondoskodnak az egészséges bélflóráról. Érdemes a savanyú helyett kovászos változatát választani, ugyanis az ecet sajnos elpusztítja a probiotikumok jelentős részét. A kutatások szerint ez a savanyúság antidepresszánshoz hasonló hatással is rendelkezik, növeli a szerotonin szintjét a szervezetben.

Tápanyagtartalom egy nagyobb darabban: 16 kcal, 0,4 g zsír (ebből telített zsír 0 g), 3 g szénhidrát, ebből 1 g cukor, 0,7 g fehérje, 1 g rost.

99287110 - close-up view of delicious pickled vegetables

Miso leves

A japán miso leves, amelynek alapja a szójabab, erjesztéssel készül. Több mint 160 jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Nemcsak egészséges és tápláló, de fogyókúra idején is bátran fogyasztható. Nem véletlen, hogy a japánok szinte egész nap ezt eszik.

Tápanyagtartalom fél adagban: 34 kcal, 1 g zsír (ebből telített zsír 0 g), 4 g szénhidrát, ebből 1 g cukor, 2 g fehérje, 1 g rost.

Tempeh

A tempeh is szójából készül, és nemes penésszel fermentálják, emiatt kiváló probiotikum forrás. Ráadásul igen gazdag fehérjében, egy adagja ugyanis 20 g fehérjét tartalmaz. Emiatt érdemes akkor is beiktatni étrendedbe, ha nem vagy vega.

Tápanyagtartalom 100 g-ban: 195 kcal, 11 g zsír (ebből telített zsír 3 g), 8 g szénhidrát, 20 g fehérje, 0 g rost.

Kaukázusi kefir

Ha szereted a joghurtot, de olyan probiotikumra vágysz, amely bármikor egyszerűen fogyasztható, célszerű a kaukázusi kefirt választani. Számos jótékony baktérium- és élesztőtörzset tartalmaz, emellett fehérjetartalma is kiemelkedő. Akár a reggeli smoothie-dat is megbolondíthatod vele.

Tápanyagtartalom egy kis dobozban: 102 kcal, 2,5 g zsír (ebből telített zsír 1,6 g), 12 g szénhidrát, ebből 11 g cukor, 9 g fehérje, 0 g rost.

Erjesztett sajtok

A fermentált sajtok, mint a gouda, a cheddar, a brie, a camembert és a svájci sajt lactobacillusokat, azaz tejsavbaktériumokat tartalmaznak. Nemcsak egészségesek, de egy finom sajttálról garantáltan nem hiányozhatnak. Magas telített zsírtartalmuk miatt fogyasztásuk azonban csak mértékkel ajánlott.

Tápanyagtartalom 28 g goudában: 101 kcal, 8 g zsír (ebből telített zsír 5 g), 0,6 g szénhidrát, ebből 0,6 g cukor, 7 g fehérje, 0 g rost.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X